Gazili Emekçi Kadınlar (EKA) Gazi Okul Parkı'nda gerçekleştirecekleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğini soğuk ve yağışlı hava nedeniyle Gazi Ekin Sanat Halk Kütüphanesi'nde yaptı.

“Yaşasın 8 Mart” pankartının asıldığı salonda önce 8 Mart’a ve işçi-emekçilerin yaşadığı günümüz sorunlarına değinen kısa bir konuşma yapıldı. “Öyle günler yaşıyoruz ki, soframızdan şekerimizi, tuzumuzu, peynirimizi, zeytinimizi çaldılar. Ekmek bile bizler için lüks hale geldi. Bizleri açlıkla sınıyorlar” denilen konuşmanın ardından konu konuyu açtı.

Sıkıntıları her bir kadın kendi yaşamından tanıyor, ekonomik krizi ve yaşamlarından götürdüklerini biliyordu. Bir işçi kadın “eskiden ben geçinemiyorum, paramı yetiremiyorum sanıyordum. Ama dışarıya çıkıp insanlarla tanışıp konuşunca sorunun benim geçimsizlik sorunum değil, herkesin geçinememe sorunu olduğunu gördüm” dedi. Kadınlar zamlar, düşük ücretler, fazla mesailerin ödenmemesi vb durumlarda ev kadını olsun, işçi olsun seslerini çıkaramamaktan şikayet ediyorlar en çok. “Bize ‘şükret’ diyorlar, en çok ona kızıyorum” diyor bir kadın. Bir diğeri, “insanlar isyan edecekse ekmekten, yağdan edecek” diyor...

Genç bir kadın öğrenci dikkati kadınların “kadın” olmaktan kaynaklı sorunlara çekmek, bunu konuşmak gerektiğini söyledi. Kadın olarak evde, okulda ezildiklerini hatırlattı; iş, işsizlik, geçim sorunları, eylem gibi konuların 1 Mayıs’ta tartışılması gerektiğini önerdi. Bunun üzerine konu kadınların aslında her yönden ezildiği gerçeğine geldi. Cinsel, sınıfsal, ulusal, dinsel olarak ayrı ayrı ezildiği hatırlatıldı, yaşananlardan örnek verildi.

Saatler ilerledikçe işten çıkıp yeni gelen kadınlar, evine yemek yapmaya gitmesi gereken kadınlar oldu. Etkinlik sıcak soba başında çay içerek, müzik ve halaylarla sona erdi.

Etkinlik sonunda Emekçi Kadınlar 8 Mart'ı kutlamak için pankartlarını Gazi Mahallesi girişine astılar.