< Kadınlar Açlığa Yoksulluğa Sömürüye Şiddete Karşı Kadıköy'de

...

İstanbul'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasını kadınlar Kadıköy'de Büyük Kadın Buluşması'nda gerçekleştirdi. Yüzlerce kadın alanda buluşarak, açlığa, yoksulluğa, işsizliğe, katliamlara, sömürü baskı ve şiddete karşı Kadıköy'de bir araya geldi.

İstanbul'da 8 Mart Kadın Platformu'nun "Büyük Kadın Buluşması"nda yüzlerce kadın rengarenk pankartları, flamaları, dövizleri, geleneksel giysileri ve kostümleriyle Kadıköy'deki Beşiktaş İskele Meydanda buluştu. Kadıköy'deki Kalkhedon Meydanı , Halitaga Caddesi ve Kırtasiye Sokakta kotejler oluşturularak sokaklardan sloganlar eşliğinde yürüyüşle kadınlar İskele Meydanı'nda bir araya geldi.

Emekçi Kadınlar (EKA) ", Yoksulluğa Sömürüye, Şiddete Başkaldırıyoruz" pankartı açarak Kalkhedon Meydanı'nda buluştu. "Kadınlar Devrim İstiyor", "Zafer Ve Özgürlük Çağı", Dünyaya Başkaldırıyoruz", "Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" dövizleri taşıyan Emekçi Kadınlar, "Kadınlar Devirm İstiyor", "Kadın İsyan Devrim Özgürlük", "Kadınlar Devrimle Özgürleşecek", "Harekete Geç İsyan Et Yıkama Kadar" sloganları attı.

“Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz, değiştirmeye gücümüz var” şiarıyla Kadıköy’ün Halitağa Caddesi ve Kırtasiye Sokaktan kortejler oluşturan kadınlar da buradan zılgıt, slogan, şarkı ve erbane eşliğinde alana yürüdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen HDP Kadın Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri , "Dem Dema Azadiya Jinan E" pankartını açtı. "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Tekoşina Jinan", "Kadın Kırımı Son Bulsun" dövizleriyle alana yürüdü. taşıyan kadınlar, buradan İskele Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam" sloganları atan kadınlar, yaşanan kadın katliamlarına dikkat çekti. Yürüyüş boyunca Kürtçe şarkılar söyleyip zılgıtlar atan kadınlar, hasta tutuklu Aysel Tuğluk'un serbest bırakılmasını istedi. İskele Meydanı'nda girişinde polis, Garibe Gezer'in fotoğrafının taşınmasına ve cezaevlerinde ilişkin slogan atılmasının yasak olduğunu öne sürerek, engellenmeye çalıştı. Engellemelere rağmen kadınlar, alana girerek çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.

İskele Meydanı’nda başlayan etkinlikte, "Yoksulluğa Şiddete, Sömürüye, Karşı, Mücadelemizi Büyütüyoruz. Değiştirecek Gücümüz Var", “Eşitlikte, Özgürlükte, Yaşamda, İnat, Kazanacak", "İsyandayız Direnişteyiz, Değiştireceğiz", "Açlığa Yoksulluğa Sömürüye Baş Kaldırıyoruz", "Eril Düzeninizi Değiştireceğiz", "Kadınların Devrimi Kurtuluşu Devrimi Getirecektir" yazılı pankartlar açan kadınlar, "Bende ekmeğimi Ezdirecek Göz Var Mı", "Kadınlar Savaş İstemiyor Şimdi Kadın Zamanı", "Kadın Tutsaklara Özgürlük", "Berxwedana Jinên Êzîdî Şoreşa Me Bilind Dike", "Kadın Kırımı Son Bulsun", "Kadınlar Devrim İstiyor", "Zafer Ve Özgürlük Çağı ", “Şiddete Karşı Direniş Savunan Kuşan", "Garibe Gezer Kürt Kadının Direniş İradesidir" yazılı dövizler taşındı.

Deniz Poyraz, Aysel Tuğluk, Garibe Gezer’in fotoğrafını taşıyan kadınlar, sık sık "Dünyayı Yerinden Oynatacağız", "Kadın İsyan Devrim Özgürlük", "Kadınlar Devrimşe Özgürleşecek", "Jin Jiyan Azadî,", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" ve "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Kadınlar Birlikte Güçlü" sloganları attı.

Farplas işçileri de "Atılan İşçiler Geri Alınsın" pankartı ve "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Farplas işçisi Yalnız değildir" sloganlarıyla yürüyüş yaparak alana geldi. Alandaki kadınlar da "Farplas İşçisi Kazanacak" sloganı ve alkışlarla işçi kadunksrı karşıladı.

DİSK Kadın Komisyonu da "Yoksulluğa, Eşitsizliğe, Şiddete Karşı Haklarımız İçin Alanlardayız" pankartıyla mitinge katıldı.

Platforma davet edilen Farplas işçileri adına konuşa Betül Oral mücadele sürdüğü için çok gururlu olduklarını söyledi. Kadın olmak zorken iş yerlerinde daha da zorlandıklarının belirten Oral, "Erkek egemen bir iş yeriyle çalışıyoruz. Yağmur, çamur kar demeden bir aydır kapı önünde direniyoruz. Ve biz hakkımızı istiyoruz. Buraya geldik sesimizi duyurmak istiyoruz. 8 Mart günü fabrikanın önüne hepinizi bekliyoruz" dedi.

Açıklama öncesi kadınlar, tutuklu kadın siyasetçilerin isimleri eşliğinde, “Yalnız değildir” diye haykırdı. Beyaz medillerle alandan kadın tutsaklar selamlandı.

Açıklamayı 8 Mart Kadın Platformu adına Gamze Abay ve Şenay Kumuz okudu. "Erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa ve cezaevlerinde mücadelemize dönük artan şiddet ve hak ihlallerine, karşı iktidara karşı ses çıkartıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Abay, mücadeleyi büyütmek için bir arda olacaklarını vurguladı.

8 Mart'tın kadın kurtuluş mücadelesinin sembolü olduğunu vurgulayan Kumuz, "New York’ta katledilen dokuma işçilerinden günümüze yükselen, yayılan kadın kurtuluş mücadelesinin güçlü sesidir. Pandemi sürecinde ev içişi de ve ev içi emeğinin görünürlüğü daha da azalırken ev işleri, çocuk, yaşlı bakımı kadının omuzlarına yüklendi. Psikolojik şiddet çeşitli biçimlerde, derinleştirildi ve normalleştirilmeye çalışılıyor. Erkek egemenliğine normali kadına yönelen her türlü şiddeti desteklemektir" dedi.

Kadın ve trans cinayetlerine karşı önlem almak yerine İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığını ifade eden Kumuz, "6. Yargı Paketi’yle nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemini getirmeye çalışıyor, kazanımlarımızı hedef alıyorlar. Aysel Tuğluk başta olmak üzere birçok tutsak kadına dönük sistematik baskı ve hak ihlalleri uyguluyorlar. Kriz ve pandemi karşısında uyguladıkları ekonomi ve sağlık politikaları ile esnek ve güvencesiz işlere mahkûm ediyor, bakım emeğimizi yok sayıyorlar. Ancak bizim değiştirecek gücümüz var. Biz, gücümüzü tüm dünyada biriken ve sokaklara taşan kadınların öfkesinden, yaşamak için hayatını savunan kadınların cesaretinden ve insanca çalışma koşulları için direnen, greve çıkan işçi kadınların mücadelesinden alıyoruz" dedi.

Etkinliğin ardından kadınlar alandan ayrılırken yine gruplar halinde sokaklarda sloganlarını devam etti.