iki yıl önce 5 Ocak günü Dersim’de, her yanı güvenlik kameraları ile çevrili bir şehrin ortasında üniversite öğrencisi genç bir kadın kayboldu: Gülistan Doku!..

Emniyet güçleri ilk intihar dedi, cesedini bulamadılar... Kaybolmasının zanlıları bilinse de ne bir sorgulama, ne araştırma, ne de tutuklama... Ne de Gülistan...

2 yıldır ailesi her yerde Gülistan’ı arıyor, ölü ya da diri kızlarını istiyor. Sorumluların açığa çıkmasını istiyor. Eylemler yapıyor, gözaltına alınıyor, cezalar kesiliyor... Vazgeçmiyorlar...

Bugün Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul’da Kadıköy Süreyya Operası önünde Gülistan Doku’yu sordu.

Akşam saatlerinde polis ablukası altında gerçekleşen eylemde “Gülistan Doku’ya Ne Oldu?” pankartı açıldı, “Gülistan Doku Nerede”, “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz”, “Kadınlar Birlikte Güçlü”, "Bijî Berxwedana Jinan" sloganları atıldı.

Kadınlar adına açıklamayı Sinen Tuğcu okudu. Aradan iki sene geçmesine rağmen faili Zainal Abakarov'un yargılanmadığına; etkin soruşturma yürütülmediği söylenerek, buna karşın Gülistan’ın ablası Aygül Doku’ya fail Zainal Abakarov’un üvey babası Engin Yücer’e hakaret ve tehdit gerekçesiyle 2 bin 250 TL idare para cezası ve 5 ay hapis cezası verildiği belirtildi.

753 gündür vazgeçmeden Gülistan Doku için haykıran anne Bedriye Doku’nun sesine ses katmak için bugün burada bir araya geldiklerini vurgulayan Tuğcu, “İntihar ettiği öne sürülen kadınlar nedense hep bir erkeğin yanında ya da en son bir erkekle beraberken artık yaşamak istemediklerine karar veriyor. Bu tesadüf olabilir mi? Şüpheli ölümlerin tesadüf değil erkek şiddeti olduğunu biliyoruz.

İntihar dahi olsa, arkasında sistematik bir erkek şiddeti olduğunu, intihar olduğu koşullarda erkeğin suçunun hafifleyeceği fikrinin yayılmasına neden olan erkek-yargının katillere böyle bir çıkış yolu gösterdiğini tekrar söylemek istiyoruz. Taciz, tecavüz ve istismar sonrası gerçekten kadınların intihara sürüklenmesi ve yaşamlarını yitirmesi durumunda da fail erkekleri cezalandırmayan erkek-yargının; erkeklerin uyguladığı şiddeti ‘intihar’ kılıfıyla gizlemeye çalışmasının önünü açtığını biliyoruz.” diyerek bu şekilde ölen kadınlara örnekler verildi.

753 gündür bulunmayan Gülistan Doku akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Tuğcu, Gülistan’a ne olduğu aydınlatılana kadar, tüm sorumlular hesap verene kadar sormaya devam edeceklerini duyurarak, “Bir tek şüpheli kadın ölümü bile kalmayana dek mücadelemiz sürecek” dedi.

Dünyaya Başkaldırıyoruz’dan kadınların da “Gülistan Doku’ya Ne Oldu?”, “Gülistan’ın Faili Devlettir” dövizleriyle katıldığı açıklamanın ardından kadınlar, zılgıtlarla ve sloganlarla açıklamayı sonlandırdı.