< Adana’da Kadına Yönelik Şiddet Protesto Edildi

Adana'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için 5 Ocak'ta toplanan Adana Kadın Platformu, saat 18.15’te İnönü Parkı'na zılgıtlarla, sloganlarla yürüdü.

Basın açıklaması başlarken Mirabel kardeşler ve tarih boyunca katledilen tüm kadınlar anıldı öncelikle. Kadınların erkekler tarafından katledilmesine, tacize, tecavüze, şiddete dikkat çekildi. İktidarın kadın politikaları eleştirildi. İstanbul Sözleşmesi'nin gerekçeleri anlatıldı. Talepler sunuldu.

Kadınların taleplerinden birisi, Kürt kadın siyasetçilerin de serbest bırakılmasıydı. Açıklamada, hükümetin kadına yönelik şiddeti pekiştiren sözleri, diyanet işlerinin fetvaları ve erkek dili de eleştirildi.

Adana Kadın Platformu'ndan sonra HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları söz aldı, faşizme karşı direneceklerini vurguladı. Konuşmanın ardından "Yaşasın Kadın Dayanışması", " Kadınlar Sokağa Özgürleşmeye" ve "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.

Ardından Dilek adlı bir kadın yaşadığı erkek şiddetini anlattı, kocası tarafından öldürülmeye teşebbüs edildiğini söyledi. Bu olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala kadınların öldürülüp, yaralandığını söyleyince, "Erkek Vuruyor Devlet Koruyor” sloganı atıldı. Sonra göçmen bir kadın konuştu. İran'da avukat, burada ise sadece göçmen olduğunu ve iki erkek tarafından şiddete uğradığını söyledi. Sadece kendisi için değil, diğer kadınlar için de adalet istediğini söyledi. Dersimli bir kadın ise hiç bir parti tarafından gerçek bir kadın dayanışması olduğunu görmediğini söyledi. Kadın dayanışmasının sadece protestodan ibaret olmamasını, bir şeyler yapılması gerektiğini belirtti.

Konuşmalarda kadınlar sokakta özgürleşeceği söylenerek öz savunma yapan kadınların hala hapishanede olmasına dikkat çekildi, yaşanılan tüm şiddetin kabul edilmediği vurgulandı.

Basın açıklamasının bitiminde kadınlar halaylar çekip, sloganlar atıp eylemi bitirdiler.

Mücadele Birliği/ Adana