< “Afganistan'da Yaşamı Biz Kadınlar Kuracağız”

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesi sonrası Afgan kadınlarla dayanışmak için Kadıköy'de Süreyya Operası önünde bir açıklama yaptı.

“Hayatları İçin Direnen Afganistanlı Kadınların Yanındayız” pankartı açılan açıklamada kadınlar “Taliban’ı Biz Kadınlar Tanımıyoruz", "Tüm Ülkelerden Ayağa Kalkalım" ve "Şeriata Ve Emperyalizme Karşı Afgan Kadınlarının Sesiyiz" dövizleri taşıdılar. Emekçi Kadınlar (EKA) da “Yaşamları ve Özgürlükleri İçin Savaşan Afgan Kadınların Yanındayız”, “Daha Önce Başardık, Yine Başaracağız, Afganistan'da Yaşamı Biz Kadınlar Kuracağız” dövizleri ile katıldı eyleme. Kadınlar sık sık "Kadın Dayanışması Sınırları Aşıyor", "Jin Jiyan Azadi" sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Çağla Akdere, Taliban’ın Kabil’de yönetime el koyması ardından Afgan kadınların dayanışma çığlığının ülke sınırlarını aştığını vurguladı, “Biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız için direniyoruz. Ana akım medya Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ sözünü yayıp Taliban militanlarının kıyafetlerini haber yapmaya devam ededursun, gerçekler sınırlı iletişim ağlarına rağmen herkese ulaşıyor” dedi.

Kabil'den gelen ilk haberlerde, duvardaki kadın resimlerinin boyayla kapatıldığı, Herat'ta kadınların üniversiteye sokulmadığı, bazı kadınların evlerinin kapılarına dayanıldığı ve kadınlara peçe takma zorunluluğu getirildiği söylenen açıklamada; Afganistanlı kadınlar “Bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin” diye çağrılar yaparken, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok” diyerek, şimdi de Taliban’la irtibat halinde olduğunu açıktan ilan ettiğini hatırlatan Akdere, Erdoğan’a , “Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapma, anlaşma, meşrulaştırma, tanıma!” diye seslendi.

Afganistanlı kadınların yanlarında olduklarını vurgulayan Akdere, Ezîdî kadınlarının mücadelesi sonucu IŞİD'in yenildiğini hatırlatarak, “Dün nasıl Êzidî kadınları IŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Afganistan halkının Taliban karşısında kendi yaşamlarını yeniden kurmak için bağımsız ve kendi iradelerine dayanan bir yol bulacağına inanıyoruz. Bu mücadelenin başını kadınların çekeceğini birkaç gündür Taliban’ın silah kullanmasına rağmen devam eden sokak gösterilerindeki kadın direnişçiliğinden görüyoruz. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi: Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kız kardeşlikle yeni bir dünya eşit bir dünya kuracağız.” dedi.

Kadınların eylemi, sloganlarla son buldu.