< Afganistan'da Yaşam Mücadelesi Veren Kadınların Yanındayız

Afganistan'da Taliban nedeniyle kadınların, çocukların ve LGBTİQ+ların yaşamları tehdit altında!

11 Eylül saldırıları sonrası Talibanın iktidardan alınması öncesinde kadınlar şeriat kanunları ile idam ediliyor, kırbaçlanıyordu.

Yanında bir erkek olmasan evden çıkmaları yasaktı. Kamusal alanın hızla dışına itilen kadınlar, siyasette de yer alamıyordu. Kız çocuklarının okula gitmesi yasaktı. Kadınların çalışma yasağı vardı. Çeşitli bahanelerle sokak ortasında kırbaçlanıyor, okula gitmek istedikleri için dayak cezasına maruz bırakılıyorlardı. Zina yapmakla suçlanan kadınlar sokak ortasında taşlanıyordu. Şiddet ve cinsel istismar rakamları çok yüksekti. Cinsel istismara uğrayan kadınlar da kırbaçlanıyor ya da taşlanıyordu.

Bugün birçok kadın, Talibanın birçok bölgeyi ele geçirmesi sebebi ile çete üyelerinin ellerine geçmektense ölmeyi tercih ederek intihar etti.

15 yaşından büyük evlenmemiş kız çocuklarının çete üyelerine verileceği açıklandı. Kadınlar ve çocukların yaşamları bu denli büyük bir saldırı altındayken, Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı Zarifa Ghafari yaptığı açıklamada evini terk etmeyeceğini, ancak kendisini öldürmek için geleceklerinden duyduğu korkuyu dile getirdi.

Gazeteci Maryam Mehtar ise "Bir gün Kabil'den dışarı çıkmayı başarabilirsem, 21. yüzyılda bizi böylesine terketmelerini ve bugün neler yaşadığımı tüm dünya okusun diye yazacağım." yazdı.

Yönetmen Sahraa Karimi Taliban’ın şehre girmesiyle çektiği videoda korku ile kaçtıklarını söyledi.

Kadın hakları lideri Mahbouba Seraj ise canlı yayına katılarak seslendi: "20 yıldır Afganistan'a yaptıklarınız için utanın"

Taliban sözcüleri kadınlara şeriat hukukuna aykırı bir davranışta bulunulmayacağını, kadın haklarına saygı duyulacağını söylerken, Kabil'den kadın fotoğraflarının olduğu duvarların boyanması görüntüsü geldi.

Dinci çetelere ve onları' besleyip büyüterek halklar üzerine salan emperyalistler, en çok saldırılanın kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar olacağını elbette biliyordu. Kan dökücü emperyalistlere karşı Afganistan'da yaşam ve özgürlük mücadelesi veren kadınların yanındayız.

Afgan yönetmen Sahraa Karimi'nin ve bütün Afgan kadınların yardım çağrısını alıyor, bütün kadınları bu dinci çetelere karşı özgürlük mücadelesini savunmaya, dayanışmaya çağırıyoruz.

Dünyaya Başkaldırıyoruz