Kadınlar Katledilen Kadınlar İçin İsyanda!

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla Kadıköy rıhtımda bir araya gelen yüzlerce kadın Azra Gülendam Haytaoğlu ve katledilen tüm kadınlar için isyandaydı. Rıhtımdaki basın açıklamasının ardından kadınların isyanı Kadıköy sokaklarına yayıldı.

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla yüzlerce kadın Azra Gülendam Haytaoğlu ve katledilen tüm kadınlar için Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda toplanarak öfkesini ve isyanını haykırdı.

"Biz Her Gün Öldürülürken İstanbul Sözleşmesini Kaldıranlara Karşı İsyandayız!" yazılı pankart açılan eylemde katledilen kadınların fotoğraflarıyla; Aleyna Çakır'ı katleden ve Esra Hankulu'nun şüpheli ölümünden sorumlu Ümitcan Uygun'un "Katil" yazan fotoğrafı ve isyanlarını ifade eden rengarenk dövizler taşındı. Kadınlar sık sık "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Sözleşmeyi Değil Katilleri Engelle", "Jin Jiyan Azadi", "İstanbul Sözleşmesinden Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz", "Katledilen Kadınlar İsyanımızdır", "Geceleri De Sokakları Da Meydanları Da Terk Etmiyoruz", "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz" sloganları attı. Eylemde, katledilen kadınların isimleri söylenerek, "İsyandayız" denildi.

 

"'Hayatlarımız İçin İsyandayız"

Basın metnini okuyan Havva Cuştan, Antalya'da 5 gündür haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu'nun Mustafa Murat Aydın tarafından katledildiğinin ortaya çıktığını hatırlattı. "Bana bir şey olmaz", "3-5 ay yatar çıkarım" güvencesini erkeklere verenler, İstanbul sözleşmesinden çekilenler, iktidar, yargı ve polislerin bu cinayetin sorumlusu olduğuna dikkat çeken Cuştan, "Hayatlarımız için isyandayız! Yine 2 Ağustos'ta Maraş'ta cumartesi gününden bu yana kendisinden haber alınamayan Emine Gökkız ormanlık bir alanda ölü olarak bulundu" dedi.

 

"Koruyanları Da Aklayanları Da Biliyoruz"

Aleyna Çakır'ın katili Ümitcan Uygun'un evinde bir kadının daha şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini söyleyen Cuştan, "İşte bu yüzden biz kadınlar bugün öfkemizle, isyanımızla sokaklardayız. Biz kadınlar bu ülkede her gün öldürülürken, her gün erkek şiddetiyle karşılaşırken, İstanbul Sözleşmesi'ni bir gecede feshederek, tacizcileri tecavüzcüleri katilleri cesaretlendiren devletin, kadına yönelik şiddeti "tolere edilebilir" düzeyde bulanların da en az failler kadar suçlu olduklarını biliyoruz. Bizler failleri de failleri koruyanları da aklayanları da biliyoruz. Kadın cinayeti yoktur diyenleri tanıyoruz" dedi.

 

"Mücadele Etmeye Devam Edeceğiz"

Azra için, Emine için, Esra için sokakta olduklarını söyleyen Cuştan, "Katledilen bütün kadınlar için isyandayız. Hayatlarımız için, haklarımız için isyandayız. Bizler bir kişi daha eksilmeyene dek sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz" diye vurguladı.

 

Kadınların İsyanı Polis Barikatını Aştı

Açıklama sonrasında kadınlar Kadıköy sokaklarında yürüyüşe geçti.

Kadınları yürüyüşü polis barikatıyla kesildi. Kadınlar polise, kendilerinin değil kadın katillerinin engellenmesi gerektiğini söyleyerek sloganlarına devam etti.

Kadınların ısrarı polis barikatını aştı. Kadınlar, "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz", "Kadınların İsyanı Barikatı Aşıyor" sloganları atarak Khalkedon Meydanı'na yürüdü.

Burada halka yönelik konuşma yapan kadınlar, katledilen kadınlar için yaşamları için sokakta olmaya ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Eylem; alkış, zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

Kitle dağılırken ismi öğrenilemeyen bir kadın gözaltına alındı. Kadınlar buna tepki göstererek alanda bir süre bekledikten sonra devletin kadın düşmanı politikalarını ve polis şiddetini protesto eden konuşmalar yaparak eylemi sonlandırdı.