“Azra Artık Aramızda Değil!”

İzmir Kadın Meclisleri 2 Ağustos Pazartesi günü saat 19:0’da Alsancak Vapur İskelesi önünde Antalya’da katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu için eylem gerçekleştirdi. Eylemde sık sık “Anayasayı, Yasayı, Sözleşmeyi Uygula”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Azra İçin Sessiz Kalmıyoruz” sloganları atıldı.

Eylemde basın metnini Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri adına Hilal Susuz okudu. Susuz “Bugün geçen hafta perşembe gününden beri kayıp olan ve bugün canice öldürüldüğü anlaşılan Azra Gülendam için burada toplandık. Azra’nın işkenceyle öldürüldüğünü öğrendik. Azra’nın kayıp ihbarı verildiğinde yetkililer ‘Telefon sinyaline ancak pazartesi günü bakabiliriz’ demişler. Azra'nın öldürüldüğü haberini aldığımız bugün, yani pazartesi günü Azra artık aramızda değil.” dedi.

Azra için yapılacak olan eylemi planladıkları esnada cumartesi gününden beri kayıp olan Emine Gökkız'ın, cansız bedeninin bulunduğunu belirten Susuz “Aynı gün iki kayıp kadının ölüm haberini aldık. Kadınları koruması gerekenler nerede?” dedi.

Günlerdir ülkenin çeşitli yerlerinde devam eden yangınlara da değinen Susuz “Günlerdir binlerce ağaç, yüzlerce hayvan, onlarca insan yanarak can verdiler. Yangınlar hala söndürülmediği için ormanlar hala yanmaya devam ediyor.  Azra’yı günlerdir bulmayanları, yangınlar büyürken havadan müdahale etmeyenleri gayet iyi biliyoruz.” diyerek önlem alınmamasına tepki gösterdi.

“Sorumluları biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karar verenler, 6284 sayılı kanunu uygulamayanlar Azra’nın öldürülmesinin sorumlularıdır. Ormanları talan edenler, arsa arsa patronlara peşkeş çekenler, yangın uçağı almak yerine lüks uçaklarla ülke ziyaretlerine gidenler yangında, selde ölen canların sorumlusudur.” diyen Susuz, İstanbul Sözleşmesi ile kadınların korunmasının mümkün olduğunu, bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Açıklama “Biz yetkililerin yapmadıklarını anlatmaya, görevlerini yapmaları için mücadele etmeye devam edeceğiz. O koltuklarda oturanlar ya görevlerini yapacaklar, ya da o koltukları boşaltacaklar. İklim krizini, kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygulatacağız.” sözleriyle sona erdi.