“Vazgeçmiyoruz”

İstanbul Sözleşmesinin bugünden itibaren yürürlükten kalkmasının ardından binlerce kadın, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” diyerek Taksim Tünel’e akın etti.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla akşam saat 18.30'dan itibaren “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz, Hayatı Durduruyoruz” şiarıyla binlerce kadın Taksim Tünel’de bir araya geldi. Bütün renkleriyle polis barikatlarına rağmen alanda bütün renkleriyle yerini alan kadınlar "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz", "Asla Yalnız Yürümeyeceksin", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "Jin Jiyan Azadi", “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganları attı; Deniz Poyraz ve katledilen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Emekçi Kadınlar - EKA da dövizleri ile alanda idi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz, Bizim İçin Bitmedi” pankartı açan kadınlar “Biz haklarımız, özürlüğümüz içinde dünyayı yerinden oynatmaya çok alışığız” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeye niyetleri olmadığını haykırdı.

Erkekler tarafından öldürülen kadınların isimleri sayılarak “Buradayız” denildi. Tünel Meydan'da bir süre konuşmalar yapan kadınlar, “Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz” diye haykırarak yürüyüşe geçti. Kadınlar, polisin kuruduğu ilk barikatı aşarak Rusya Konsolosluğu önünde ikinci barikata gelene kadar yürüdü. Burada polis barikatının yanında demir bariyerler de kurulmuştu. Burada bir süre sloganlarla bekleyen, barikatın açılmasını-aşılmasını haykıran kadınlar barikata yürüdü. Kalkanlarla kadınların önünü kesen polis kadınların öfkesiyle tanıştı ve kısa süren arbede sonrası kadınlar polislerin kalkan ve kasklarına el koydu, kitle arasında elden ele dolaştı kalkanlar. Geri çekilmek zorunda kalan polis demir bariyerlerin arkasına geçti, ancak kadınlar bariyerleri yıkarak geçti. Bunun üzerine polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı.

İlk anda dağılan kadınlar hızla geri döndü, alanı terk etmedi, sloganlara devam etti. Barikatın başında "Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz" sloganları atan kadınlar burada basın açıklamasını okudular.

“Son defa uyarıyoruz. Sokağa dökülüyoruz. Bizim için bitmedi. Yasakları aş da gel" diyen kadınlar, Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti. Sloganlarla Karaköye ulaşan kadınlar "Geceleri De, Sokakları Da, Meydanları Da Terk Etmiyoruz" diyerek burada bir süre caddeyi trafiğe kapatarak eylemi sürdürdü. Eylem geç saatlerde sona erdi.

Polisle yaşanan arbedenin ve barikatların yıkılmasının ardından Emekçi Kadınlar (EKA)'dan bir kadının, barikat altında kalarak ayağının ezildiği, hastaneye götürüldüğü haberini aldık.