< Binlerce Kadın Miting'de "Vazgeçmiyoruz!" Dedi

Kadın örgütleri "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz!" şiarıyla Maltepe Miting düzenledi. Mitingde bir araya gelen binlerce kadın 1 Temmuz itibariyle yürürlükten kaldırılacak olan İstanbul Sözleşmesi için yaşamlarımız, özgürlüğümüz için mücadelemiz devam edecek dedi.

1 Temmuz itibariyle yürürlükten kaldırılacak olan İstanbul Sözleşmesi için Türkiye’nin bir çok şehrinden katılımla binlerce kadın Maltepe Miting Alanı’nda “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” şiarıyla bir araya geldi.

Dinci gerici faşist iktidarın kadın düşmanı politikalarına ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı bir araya gelen binlerce kadın miting boyunca sık sık İzmir'de HDP'ye yapılan faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ı andı. Kortejde yüzlerce kadın Deniz'in fotoğrafını taşıyarak "Katillerden Hesabı Kadınlar Soracak" diye haykırdı.

Miting alanına girişte dinci faşist iktidarın kadın düşmanı politikaları LGBTİ+ kortejindeki flama ve ve dövizlerini alana almamaya çalışarak gösterdi. Kadınların LGBTİ+'larla birlikte kararlı duruşu sonunda flama ve dövizlerle alana girildi.

Emekçi Kadınlar (EKA) ise "Hiç Kimse Özgürlüğü Ellerimizden Alamayacak" yazılı pankart "Zafer Kadınların İsyanıyla Birleşen Ellerinde", "Dünyaya Başkaldırıyoruz! Sınıfsız, Sınırsız, Sömürüsüz Bir Dünya İstiyoruz", "Dünyaya Başkaldırıyoruz! Ev Hapisliğini Yıkmak İstiyoruz!", "Doğayla Barışık Yaşamak İstiyoruz", "Tacize Tecavüze Uğramak İstemiyoruz" ve Deniz Poyraz'ın fotoğrafı bulunan "Deniz Poyraz Ölümsüzdür" yazılı pankartlar taşındı.

İktidarın İstanbul Sözleşmesini kaldırmasınınn dinci gerici kadın düşmanı politikalarının bir parçası olduğu ifade edilen konuşmalarda, kadınların eşit, özgür bir yaşam için bu iktidarı yıkmaları gerektiği ifade edildi. Kadınların gerçek özgürlüklerine kapitalizmi yıkacak olan devrimle ve sosyalizmde kavuşacakları vurgulanarak "Kadınlar Devrimle Özgürleşecek", "Kadın Olmadan Devrim Olmaz Devrim Olmadan Kadın Kurtulmaz", "Özgürlük Sosyalizmde" sloganları atıldı.

Miting boyunca öfke ve coşkuyla sürekli olarak "Deniz Poyraz Ölümsüzdür", “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz", "Özgürlük Devrimle Kazanılacak", "Trans Cinayetleri Politiktir", "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından miting alanına tüm kadınların gelmesi ile miting başladı. Katılımcıların selamlandığı miting alanında konuşma yapıldı.

 

“Kazanılmış Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz!”

Kadınlar adına yapılan konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede tek adam kararı ile çıkılmasının hukuksuzluğuna ve kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin yaşadığı saldırılara değinildi.

“Açık açık ilan ediyoruz: Kazanılmış haklarımızın hiçbirinden vazgeçmiyoruz! Biz haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyen milyonlarız… Haklarımızı güvenceye alan yasaları hayatı pahasına kazananlarız. Ve daha nice hakkımızı mücadelemizle kazanacak olanlarız. Biz bugün ülkenin dört bir yanından gelip, İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı şehirde bir kez daha İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğini ilan etmek isteyenleriz. En güçlü, en umutlu olduğumuz anlar yan yana geldiğimiz zamanlardır” denildi. Ardından Kalben ve Pınar Aydınlar sahneye çıktı.

 

“Eşitlik İçin İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!”

Konuşmaların devamında İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğine değinerek “İstanbul Sözleşmesi eşit ve şiddetten uzak hayat hakkımızın güvencesidir. İstanbul Sözleşmesi, din, dil, ırk, sınıf, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, yaş, medeni hal, doğum yeri, göçmenlik gibi nedenlerle ayrımcılığa uğramaksızın şiddetten uzak bir hayat yaşama hakkının garantisidir. İstanbul Sözleşmesi, sınırları aşan mücadelemizin belgesidir. Şiddetle mücadeleyi en kapsamlı şekilde ele alan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıp, “milli” ve “yerli” söylemleriyle mücadelemizin evrenselliğini yadsıyan yeni sözleşmeleri asla kabul etmiyoruz" denildi.

 

“HDP’yi Savunmaya Devam Edeceğiz"

İstanbul Sözleşmesi uygulansa aramızda olacaklardı denilerek katledilen kadınların ismi okunarak "burada" diye haykırıldı.

HDP’ye yapılan faşist saldırı ve Deniz Poyraz’ın öldürülmesi protesto edildi. Konuşmada “Barışı ve HDP’yi savunmaya devam edeceğiz” denildi.

Sözleşmenin feshinin 1 Temmuz’da gerçekleşeceği hatırlatılarak “Bu davadan vazgeçmeyeceğiz. 1 Temmuz’dan sonra da mücadeleyi sürdüreceğiz” denildi.

 

Talepler şu şekilde sıralandı:

“* Eşit yurttaşlık hakkımızın garanti altına alınması için hayatın her alanında somut adımlar atılmasını istiyoruz…

*Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasalarda ve hayatın her alanında sağlanmasını istiyoruz.

* Kazanılmış haklarımızı ve mücadeleyle yazdığımız yasaları tehdit eden söylemlere ve girişimlere son verilmesini istiyoruz… 

 * Şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil bir eylem planı açıklanması ve uygulanmasını istiyoruz… 7/24 çalışacak etkin, farklı dillerde hizmet veren özel bir Alo Şiddet Hattı… Her semtte bir kadın danışma evi, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak, her 200 bin nüfusa en az bir cinsel şiddet kriz merkezi… Şiddetle ilgili ulusal mücadele ağı... Şiddete uğrayan kadınların ve LGBTİ+’ların bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duyduğu barınma, eğitim, sağlık, istihdam olanaklarının kamusal hizmet olarak sağlanması… Göçmen kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önleme ve şiddete karşı korumada ayrımcılığa son verilmesi… 6284 kadınları şiddetten koruma yasasının etkin uygulanmasını istiyoruz… Yasaların eksiksiz uygulanmasını istiyoruz… 

* TCK 103. madde kapsamındaki çocuk cinsel istismarcılarına af, “erken evlilik” “genç evlilik” gibi adlar altında çocuk cinsel istismarının meşrulaştırılmasına; kadınların Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve şiddet ile ilgili kanunlardaki kazanılmış haklarını ve anayasal eşit vatandaşlık ilkesini kamuoyu önünde sürekli olarak tartışmaya açan tüm söylem ve girişimlere son verilmesini istiyoruz…

* Çocuk yaşta evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gerekirken; aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yumanların soruşturulmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz...

* İşyerinde şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi için etkin politikalar, örgütlenme özgürlüğü ve İLO 190 sayılı sözleşmenin imzalanıp uygulanmasını istiyoruz.

* Eğitimin her kademesinde, medyada, toplumsal hayatın her alanında cinsiyetçi rolleri, kalıplaşmış tutum ve davranışları değiştirmek üzere somut adımlar atılmasını istiyoruz… 

 *  Tüm şüpheli kadın ve LGBTİ ölümlerinin mercek altına alınmasını; Yeldana Kaharman, Nadira Kadirova, Gülistan Doku, Aleyna Çakır gibi ekonomik ve siyasal olarak nüfuzlu kişilerle ilgili cinsel saldırı ve cinayet iddialarının aydınlığa kavuşturulmasını, faillerin ve soruşturmaların kapatılmasında rolü olanların cezalandırılmalarını istiyoruz…

• Biz, İstanbul Sözleşmesi’ni istiyoruz!”

Yapılan konuşmaların ardından Rewşan, Deniz Tekin, İstanbul Kadın Orkestrası konser gerçekleştirdi.

 

Eylem Bitişinde Polis Saldırısı Ve Gözaltı

Eylem bitiminde Sosyalist Kadın Hareketi üyeleri Özge Turan, Tuğgen Gümüşay, Zehra Aydemir, Ekin Gündoğan, Dev-Lis’li Eren Kaya, Sosyalist Kadın Hareketi üyesi İlke Gürsoy gözaltına alındı.