< < İsviçre'de Kadınlardan “Reform Yerine Devrim”

Geçtiğimiz yıl, korona önlemleri nedeni ile geniş katılım sağlanamayan Kadın Grevi, bu yıl korona önlemleri “bahanesi” dinlenmeden gerçekleştirildi.

14 Haziran Pazartesi günü İsviçre'nin dört bir yanında yürüyüşe geçen kadınların sayısının yaklaşık yüzbini bulduğu, İsviçre medyası tarafından paylaşıldı.

İsviçre'nin Basel kentinde katıldığımız kadın grevinde binlerce insan yürüdü.

Sabahın erken saatlerinde kentin farklı alanlarında çeşitli eylemler gerçekleştirildi. Saat 18.00 olarak belirlenen ana yürüyüşe, binlerce kadın iş yerlerinden çıkarak aktif bir biçimde katıldı.

Yaklaşık 2 saatlik yürüyüş boyunca kadınlar eşit işe eşit ücret, daha iyi saat ücretleri, yeterli sayıda çocuk bakım yerleri talebiyle ve cinsel şiddete ve ataerkilliğe karşı sloganlar attı. Eylem boyunca özellikle genç kadın gupları sürekli ve ritmik olarak “Devrim” (Revolution) çağrısı yaptı.

Yürüyüs boyunca polislerin sürekli olarak kitlenin yürümek istediği güzergahlarda bulunarak yürüyüşü pasif bir biçimde engellemeye çalışmaları, kitlenin alternatif yollardan eylemi geniş bir alanı kapsayacak biçimde tamamlanması ile boşa çıkartıldı.

Sabahın erken saatlerinde şehir merkezinde bulunan sanat okulunun penceresinden sarkıtılan «REVOLUTION STATT REFORM» (Reform Yerine Devrim) yazılı dev pankart, günün en önemli çağrısıydı.

Basel EKA