Kadınlar İstanbul Sözleşmesi İçin Meydanlarda...

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesine karşı İstanbul'un bir çok ilçesinde meydanlarda eylemdeydi.

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesine karşı İstanbul'un bir çok ilçesinde İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla eylemler gerçekleştirildi.

Kadınlar Taksim Tramvay Durağı, Şişli Pangaltı Metro Çıkışı, Fatih Kocamustafapaşa Meydanı, Küçükçekmece Ali İsmail Korkmaz Parkı, Sarıyer Ömürtepe Meydanı, Alibeyköy Cengiz Topel Dörtyol ve Avcılar Deprem Anıtı önünde "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla  Taksim Tramvay Durağında bir araya gelen kadınlar, "Kararı Geri Çek, Sözleşmeyi Uygula" diyerek eylem yaptı.

Tüm kadınları destek vermeye çağıran platform üyeleri, "İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınlar Taksim Meydanı'nda oturma eylemine geçti. Polis eylem yapan kadınların dağılmaları yönünde anons yaparak saldırı tehdidinde bulundu.

Polis kadınları ablukaya alarak çevresini kalkanlarla kapattı. Kadınlar polis ablukası altında sloganlarını haykırmaya devam ederek “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilme kararı bizim açımızdan hükümsüzdür. Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” dedi.

Polis kadınları gözaltına aldı. Bir süre araçta bekletilen kadınlar serbest bırakıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yazılı bir açıklam yaparak, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar meydanlarda olunacağını belirtti.

Açıklamada "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı bugün Taksim Meydanı'nda eylemdeydik. Oturma eylemimiz sürerken etrafımız barikatlarla sarıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim'i ve üyelerimizi gözaltına almaya çalışarak bizi durdurmaya çalıştılar. Ancak durmadık, eylemimizi sürdürdük. İstanbul Sözleşmesi kararı geri çekilene, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar meydanlarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

Avcılar Kadın Platformu ise Avcılar Deprem Anıtı önünde bir araya gelerek "İstanbul Sözleşmesini Bizimdir, Vazgeçmeyeceğiz" sloganıyla açıklama yaptı. "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" yazılı pankart açan kadınlar, "Yaşamak İstiyoruz", "Kadın, Yaşam, Özgürlük", "6284 Uygula", "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Jin, Jiyan, Azadi" yazılı dövizleri taşıdı. 

Eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen 7 No'lu Şube Kadın Sekreteri Gamze Yıldırım okudu. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden gece yarısı çıkarılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çekildiğinin belirten Yıldırım, "Bu kararnamenin kadınların gözünde hiçbir anlamının yoktur.. Bu açıkça hukuka aykırı bir kararnamedir acilen iptal edilmelidir" dedi.

"Yaşamlarımızı gericiliğe, yobazlığa, bağnazlığa teslim etmeyeceğiz, yaşam haklarımızı kararnamelerle ortadan kaldırmanıza izin vermeyeceğiz" diyen Yıldırım, İletişim Başkanlığının yaptığı açıklama ile LGBTİ+ bireylerin hedef gösterildiğini dikkat çekerek "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. İstanbul sözleşmesininden Türkiye’nin çekilme  sebepleri arasında LGBTİ+ bireylerden kaynakladığını söyleyen İletişim başkanlığına cevabımız nettir LGBTİ+ bireyler vardır, var olacaktır" dedi. 

Yıldırım sözlerini "Hayatlarımıza dair kararları biz alırız! Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesini feshetme kararı bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektedir. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğini haykırmaya devam edecek!. Kadınlar, kadın kazanımlarına hız kesmeden saldırıları süren  iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız. İstanbul sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" diyerek tamamladı.

Sosyal medyada da #KararıGeriÇek etiketi açıldı, İstanbul Sözleşmesi savunularak, kararın geri çekilmesi istendi.