< Özgürlüğümüzü, Hayatlarımızı Savunmak İçin Kadıköy’e!"

8 Mart Kadın Platformu, İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, Covid-19 nedeniyle evlere hapsedilmeyi kabul etmeyerek, emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları doldurmaya devam ettiklerini belirten kadın örgütleri, 6 Mart Cumartesi günü saat 16.00'da tüm kadınları Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda buluşmaya çağırdı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken kadınların eylem ve etkinlikleri devam ediyor. 8 Mart Kadın Platformu bugün İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı düzenlenen salona "Özgürlüğümüzü Kazanacağız" yazılı pankart asan 8 Mart Kadın Platformu adına basın açıklamasını Nupelda Çelik okdudu.

"8 Mart’tlarda alanları birlikte doldurduk, bu sene de hayatlarımızı kuşatan patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, sömürüye ve faşizme karşı; isyanımızı, öfkemizi, mücadelemizi her yerde büyütüyoruz. Özgürlüğümüzü ve hayatlarımızı savunmak için Kadıköy’de buluşuyoruz" diyerek sözlerine başladı.

Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşanan Covid-19 sürecinde evlere kapatılmayı, isyanlarını bir kenara bırakmayı kabul etmediklerini, pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirlerinden güç almak için; "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir" diyerek mücadeleyi sürdürdüklerini ifade eden Çelik, "Kadın dayanışmasını büyütmek için; ‘Özgürlüğümüzü kazanacağız’ sesini yükseltmek için bu sene 6 Mart’ta, Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşmasındayız!" dedi.

 

"Yaşam Alanlarımızı Kendimiz Yönetmek İstiyoruz"

Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Güney Asya’dan Ortadoğu’ya dünyanın dört bir yanında kadınlar olarak isyanlarının pandemiye rağmen ve pandemiyle birlikte devam ettiğini, tüm dünyadan kadınların mücadelesine sahip çıkarak özgürlük talebini yükselttiklerini belirten Çelik "Bugün Boğaziçi’nde 'atanmış değil seçilmiş rektör' diyerek kayyımlara karşı üniversitelerimizi savunan kadınlar olarak, yıllardır yerel yönetimlerde kadın derneklerini kapatarak icraatlerinin açılışını yapan kayyımlara karşı kentlerimizi savunanlar kadınlar olarak özgürlüğümüz için 6 Mart’ta bir kere daha bir araya geliyoruz. Çünkü yaşamımızı, kampüsümüzü, kentlerimizi kendimiz yönetmek istiyoruz" dedi.

 

"Dayatılan İşsizlik Ve Yoksulluğa Karşı Emeğimize Sahip Çıkıyoruz"

Pandeminin derinleştirdiği ekonomik krizi kadınların üstüne yıkmaya çalışanları; esnek çalışmayı, evden çalışmayı, güvencesizliği kadınlara lütuf gibi sunanları unutmadıklarını, iktidarın 3 çocuklu annelik kariyer planlarını, ev işlerinin doğal görevi olduğuna yönelik dayatmalarını kabul etmediklerini ifade eden Çelik Tuzla’da Migros’un emek sömürüsü ve tacizlerine karşı ‘Emeğimiz bizimdir’ diyen kadınlar olarak; 7/24 çalışmaya hazır varsayıldığımız evden çalışma rejimine karşı “Hayatımız bizimdir” diyen kadınlar olarak; İstanbul’un her yerinde emeği, iş güvencesi ve hakları için mücadele eden kadınlar olarak bir kere daha bir araya geldiklerini belirterek "Çünkü bizlere dayatılan işsizlik ve yoksulluğa karşı biz emeğimize sahip çıkıyoruz ve ekonomik özgürlüğümüzü istiyoruz" dedi.

Geçtiğimiz yıl boyunca ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten vazgeçmediklerini söyleyen Çelik, İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanun’u, önleme ve koruma kararlarını uygulamayan erkek-devlete “Suçlu sensin!” diyen kadınlar olarak; şiddet faili erkeklerin cezasız bırakıldığını, devlet eliyle kadınların kaybedildiğini gören ve birbirinden asla vazgeçmeyen kadınlar olarak 6 Mart’ta bir kere daha bir araya geldiklerini erkek şiddetine karşı hayatını savunduğu için tutsak edilen kadınların sesini seslerini kattıklarını belirtti.

 

“Alışın, Hep Birlikte Buradayız, Her Yerdeyiz!”

Özgür, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden, prangalarla evlere, ilçelere hapsedilen bütün kadınlar için Kadıköy’de olacaklarını söyleyen Çelik, Çünkü biz ifade, örgütlenme, hak arama ve hayatına sahip çıkma özgürlüğümüzü istiyoruz! Devlet eliyle yok sayılmaya, hedef gösterilmeye çalışılan ama 'Alışın, burdayız, her yerdeyiz!' demekten bir an olsun vazgeçmeyen LBTİ+’lar olarak, atanmış değil seçilmiş kimliklerimiz ve aşklarımızla heteropatriyarkaya karşı mücadele eden LBTİ+lar olarak bir araya geliyoruz. Translar başta olmak üzere tüm LGBTİ+’lara yönelen devlet şiddetine ve devlet eliyle yerinden etmeye karşı birlikte direniyoruz" dedi.

 

"Özgürlüğümüze Giden Yolu Dayanışmamızla Örgütlüyoruz!"

Erkek-devletin fobiyi ve kadın düşmanlığını büyüttüğünü, hayatlarını birlikte savunmak, özgürlüğü birlikte kazanmak için Kadıköy’de bulacaklarını belirten Çelik "Çünkü biz nefretin hedefi olmadığımız, özgürce kendimiz olabildiğimiz bir dünya istiyoruz! Tutsak edilmeyle, çıplak aramalarla; erkek-devlet şiddetiyle sinmedik. Hayatın her alanında, her biçimiyle mücadele eden biz kadınlar, bizlere dayatılan kuşatmalara boyun eğmedik. Hayatımıza dayattığınız iki kötüden birini seçmeyi kabul etmedik, biz özgürlüğümüze giden yolu dayanışmamızla örgütlüyoruz! Hayatına savaş, tecrit, sömürü, işkence dayatılan kadınlarız ve birlikteyiz. Açlık grevlerine ses olmak, dayanışmayı büyütmek için, çocuklarıyla tutsak edilen kadınlar için, hala tahliye edilmeyen hasta tutsaklar için Kadıköy’de bir araya geliyoruz. Özgürlüğümüzü biz kazanacağız, biliyoruz" dedi.

 

"Kadıköy'de Buluşuyoruz!"

Yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokakları dolduklarını vurgulayan Çelik, bu sene de hayatlarını kuşatan patriyarkaya, erkek-devlet şiddetine, ekolojik yıkıma, sömürüye ve faşizme karşı; isyanı, öfkelerini ve mücadeleyi her yerde büyüttüklerini belirterek "Özgürlüğümüzü ve hayatlarımızı savunmak için Kadıköy’de buluşuyoruz" dedi.

Çelik, İstanbul’un dört bir yanından kadınları 6 Mart saat 16.00’da Kadıköy, Beşiktaş İskelesi’nde Büyük Kadın Buluşması'na katılmaya çağırdı ve sözlerini "Dünyayı yerinden oynatacağız. Özgürlüğümüzü kazanacağız" diyerek tamamladı.