Bu çığlık, 1 yıldır kızını arayan bir annenin çığlığı. Dile kolay 1 yıl, 365 gün... Öldü mü, sağ mı? Öldü ise cenazesi, sağ ise kendisi nerede?? Çocuğu birkaç saat gözünün önünden ayrılsa ya da ulaşılamaz olsa bir annenin düünyası kayar... Bedriye anne, 365 gündür kızından bir haber almaya çalışıyor... “Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz. Bulun bir an önce kızımı” diye haykırıyor.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kayboluşunun yıldönümünde, pekçok yerde kadınlar eylem yaptı ve Gülistan'ın bulunmasını istedi. Dersim Kadın Platformu da Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Bir Yıldır Soruyoruz, Soracağız Gülistan Suda Değil Nerede?" pankartı açıldı ve fotoğrafları taşındı. Açıklama öncesi Bedriye ana kızı için ağıt yaktı...

Dersim Kadın Platforum adına açıklama yapan Damla Çınar, "Failleri kentimizde yaşanan sayısız cinsel suçtan, katledilen ve kaybedilen kadınlardan, Şule’den Duygu’dan, İpek’ten, Pınar’dan, Aylin’den, Esma’dan tanıyoruz” dedi.

“Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı?” diye soruldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise, bir yıldır Doku soruşturmasında bir ilerleme olmadığını söyleyerek Gülistan bulunana, özel savaş politikalarının son bulunana, kaybedilen ve katledilen kadınların hesabını soracaklarını vurguladı. Dağ, “Gülistan Doku nerede?’ diye soran üniversite öğrencilerini yurttan atanlar, Musa Orhan katildir diyenleri gözaltına alanlar, failleri koruyanlar hesap verecek. Özel Savaş politikalarını kadınlar üzerinden yürütenler genç kadınlara hesabını verecek. Gülistan’ın sıra arkadaşları, sokak arkadaşları, yoldaşları bunun hesabını soracak. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Musa Orhan katildir, Zaynal Abakarov şüphelidir” dedi.

Bedriye anne de kızının hala neden bulunmadığını sordu ve “Ben Gülistan’ı devlete emanet ettim. Gülistan ‘korkuyorum’ diye mesaj atıyor. Gülistan neden korkuyor. Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz. Ben Gülistan’ın annesiyim bir yıldır yüreğimi parçaladılar. Ben kafamı bir yıldır yastığa koyduğumda içime ateş düşüyor. Bulun bir an önce kızımı” dedi.

Kadınların Gülistan için Ankara'da yaptığı eyleme de polis saldırdı ve muhabirlerin de arasında olduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı.

Ankara Kadın Platformu’nun Çankaya Belediyesi önünde yapmak istedikleri açıklamaya izin verilmeme sebebi yine “pandemi” oldu. “Gülisten Doku nerede” diye slogan atan kadınlar polis ablukasına alındı. Polislerle eylem yapmak için tartışan kadınlara polis uyarı yapmadan saldırdı ve darp ederek gözaltına aldı. Kadınlar gece saatlerinde serbest bırakıldılar.

Gülistan için İstanbul'da da Dünyaya Başkaldırıyoruz okurları ve Birleşik Genç Kadın Koordinasyonu “Gülistan Doku Nerede? Gülistan'ı Biz Bulacağız” afişleri astı.