< < Bir Kişi Daha Eksilmemek İçin

Bu defa Arjantin oldu kadın cinayeti nedeniyle ayaklanan... Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin, tecavüzlerin halkların öfke duvarını aşıp sokakalra dökülmesine yol açtığı pek çok örnek var. Ancak bunların hepsinin birlikte yaşanması, kadın ayaklanmalarına dönüşüyor.

Özgecan ayaklanması Türkiye'den buna bir örnekti. Bir diğer örnek bu hafta Arjantin'de yaşandı. Florencia Romano'nun tecavüze uğramış, yakılarak katledilmiş bedeni sulama kanalında bulununca kadınlar sokaklara döküldü, Adalet Sarayı'nın ateşe verilmesine kadar taştı öfke.

Olayların bu noktaya ulaşmasının bir sebebi de “polis ihmali” idi.

14 yaşındaki Florencia Romano, 12 Aralık günü internetten tanıştığı bir çiftin evine gitmişti en son. Ve akşam saat 19.00'a gelirken, birisi 911'i arayarak Florencia için yardım istemişti. Florencia'nın çığlıklarını ve yardım çağrısını duyan bir komşusu polisi arayarak “cinsiyet şiddeti” olduğunu ihbar ediyor ve adresi tarif ediyor. Çağrıyı cevaplayan polis memuru o esnada mesaisi bitmek üzere olduğu için acele ediyor ve sokağı anlamadığını söylüyor, arama kesiliyor...

18 Aralık akşamı bulunuyor Florencia'nın cesedi. Mendoza'nın Maipú kentinde vücudunda kesiklerle, kısmen kömürleşmiş, battaniyeye sarılı şekilde bir sulama kanalında bulundu. Kafatasındaki kırıklar da başına vurularak öldürüldüğünü anlatıyordu.

İnstagram üzerinden tanıştığı 33 ve 27 yaşındaki çift de cinayetle suçlanarak tutuklandı. Suçlanan kadının hemen ertesi sabah cezaevinde diğer kadın tutuklular tarafından ağır şekilde dövüldüğü haberi geldi.

Sokaklara dönelim... Haber duyulur duyulmaz büyük bir öfke patladı. Özgecan ayaklanması ile benzer renkler taşıyordu ayaklanma. Bir çocuk cinsel saldırıya uğruyor ve vahşice katlediliyor... Polis ise ailesini “çocuklarına sahip çıkmamakla, eğitmemekle” suçluyor. 911 aramasının önemsenmemesi de tuz biber eken olay oldu.

Kadınlar 18 Aralık günü öğle saatlerinde sokaklara döküldü. Maipu Kadın Hareketi, kadına yönelik şiddet ve polisin ihmalkarlığını protesto için çağrı yaptı. Bir anda yüzbinlerce kadın sokaklara çıktı ve “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz” diye haykırdı.

Öfkeli kadınların hükümet binasını taşlamaya başlaması ve Mendoza şehrinin adalet sarayının ateşe verilmesi, sosyal medya üzerinden tüm dünyaya bir anda yayıldı.

Evet, kadınlar bir kişi daha eksilmemek için dünyanın her köşesinde ayağa kalkmaya devam edecek. Biz varız demek için, hayatta kalabilmek için, bedensel bütünlüklerini korumak için sokakları, caddeleri, iktidarları aeşe vermeyi sürdürecek...