"Takipteyiz!"

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için bir çok şehirde eylem yaparak "Takipteyiz; İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın!"

İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu, Meclis'in açıldığı bugün bir kez daha sokaklara çıktı. Bir çok ilde eylem yapan kadınlar, Meclis'in görevini yerine getirmesini istedi

İstanbul'da kadınlar Kadıköy'deki Eminönü-Karaköy İskelesi önünde toplandı.

"İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula ", "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Trans Cinayetleri Politiktir", "Haklarımızdan, Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz", "Boşanmayı Değil Cinayeti Engelle" sloganları atılan eylemde, katledilen kadınlara ilişkin bilgiler aktarıldı ve konuşmalar yapıldı. Kadınları katleden katillerin devlet tarafından korunduğu vurgulandı. Kampanya Grubu adına açıklamayı Sıla Akkuş ve Nupelda Çelik yaptı.

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların, LGBTİ+'ların hayatlarının güvencesi olduğunu belirten Akkuş ve Çelik , AKP iktidarın Temmuz aynıdan beri İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtığı belirtilerek, kadınların itirazları ve eylemleri ile ertelendiği hatırlatarak bugün toplanan meclise "Aklınızdan bile geçirmeyin. İstanbul Sözleşmesi'nin ilkelerini hayata geçirin" dedi.

Bugün bir kez daha Kadıköy'den Meclis ve tüm yetkili kurumlara seslenen kadınlar İstanbul Sözleşmesini hangi koşulları sağlayabilmek için uygulatacaklarını ise şöyle sıraladı.

"İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula", "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Trans Cinayetleri Politiktir", "Haklarımızdan, Hayatlarımızdan Vazgeçiyoruz", "Boşanmayı Değil Cinayeti Engelle" sloganları atılan eylemde, katledilen kadınlara ilişkin bilgiler aktarıldı ve konuşmalar yapıldı. Kadınları katleden katillerin devlet tarafından korunduğu vurgulandı.

Kampanya Grubu adına açıklamayı Sıla Akkuş ve Nupelda Çelik yaptı. İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların, LGBTİ+'ların hayatlarının güvencesi olduğunu belirten Akkuş ve Çelik , AKP iktidarın Temmuz aynıdan beri İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtığı belirtilerek, kadınların itirazları ve eylemleri ile ertelendiği hatırlatarak bugün toplanan meclise "Aklınızdan bile geçirmeyin. İstanbul Sözleşmesi'nin ilkelerini hayata geçirin" dedi.

Bugün bir kez daha Kadıköy'den Meclis ve tüm yetkili kurumlara seslenen kadınlar İstanbul Sözleşmesini hangi koşulları sağlayabilmek için uygulatacaklarını ise şöyle sıraladı.

* Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edilmesi, devletin istihdamdan eğitime tüm alanlarda gerekli adımları atması, kadınların eşit temsilinin sağlanması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* İşyerlerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Her mahallede ve işyerine kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve 24 saat hizmet verebilecek kreş, etüt merkezi ve çocuk bakım merkezlerinin açılması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

*Kadınların aileye hapsolmaması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Kimsenin 'sığınakta yer yok' ya da 'karakolda kürtçe bilen yok' denilerek şiddet gördüğü eve geri gönderilmemesi için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Kimseye cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği dâhil hiçbir nedenle ayrımcılık yapılmaması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* 6284 sayılı şiddetin önlenmesi yasasının uygulamadaki eksiklerinin giderilmesi için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Cezasızlığın son bulması için, kadının gece sokakta gezmesinin ya da alkollü olmasının 'rıza' sayılmaması için, kadın katillerinin iyi hal indirimi almaması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Mülteci, sığınmacı, göçmen bütün kadın ve çocukların şiddete karşı korunması için eşit haklara sahip olması için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Her yanımızı saran cinsel istismar ve şiddet vakalarına etkili müdahale edilmesi için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Kadınların kürtaj gibi temel üreme sağlığı hizmetlerine güvenle erişebilmesi için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!

* Nafaka hakkına, boşanma süreçlerinin zorlaştırılmasına ve zorunlu arabuluculuk uygulamasına, çocuk yaşta evliliklere af getirilmesine; kısacası kadınların ve çocukların kazanılmış haklarına yönelik tüm tartışmalara son verilmesi için İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız!