< Maryam Shariatmadari'ye Sınırdışı

İranlı bir kadın mülteci, sınırdışı edilerek ülkesine iade ediliyor..

Sabah saatlerinde düştü bu haber sosyal medyaya... İran'da hakkında kesinleşmiş hapis cezası olan ve Türkiye'ye sığınan Maryam Shariatmadari, Denizli'de gözaltına alındı ve Aydın'da bulunan Geri Gönderme Merkezi'ne gönderileceği öğrenildi.

Olayı Maryam kendisi instagram hesabından gözyaşları ile yaptığı canlı yayında duyurdu...

Maryam, İran'da kadınlara yönelik baskılar ve giyim kurallarına, zorunlu başörtüsüne karşı yapılan Beyaz Çarşamba eylemlerine katıldığı için hapis cezası almış, 2 yıl önce Türkiye'ye iltica etmişti. Pasaportu ile yasal yollarla Türkiye’ye gelen Maryam Shariatmadari Göç İdaresi’ne giderek mültecilik başvurusunda bulunsa da, başvurusu alındı ancak kendisine herhangi bir kimlik ya da bir belge verilmedi.

Dün Denizli’de kimlik kontrolüne denk gelen Maryam Shariatmadari pasaportunun süresi bittiği gerekçesi ile göz altına alındı, sınır dışı edilmek üzere Aydın’daki geri gönderme merkezine gönderildi.

32 yaşındaki Maryam Shariatmadari, polis aracının içinde çektiği videoda, “Bunun bir sebebi yok. İsmim sistemde yer alıyor ama kontrol etmeyi reddediyorlar. Sınırdışı amaçlı olarak sebepsiz yere birkaç kişiyi seçtiler. Sadece bu haberi paylaşmanızı istiyorum. Bana ancak bunu paylaşarak yardım edebilirsiniz. Şu anda Denizli’deyim” diyerek yardım çağrısı yaptı. Ancak Şariatmedari'nn gözaltına alınmasına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Sosyal medyada da Maryam Shariatmadari’nin sınır dışı edilmek istenmesine karşı kampanya başlatıldı, geri gönderilirse kaçak olduğu için Maryam’ın İran’da idam edilebileceği vurgulandı.

Maryam Shariatmadari, Tahran Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuyordu ve tutuklanmasının ardından İran'ı terketmek zorunda kalmıştı.

Türkiye'de “İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın Meryem Şariatmedari'yi İran'a göndermeyin” çağrısı yapılıyor. İstanbul Sözleşmesi'nin 61. maddesine göre taraf ülkelere sığınan bir kadın, aşağılayıcı ya da insanlık dışı muamele ya da cezaya maruz kalabileceği ülkeye geri gönderilemez...