< İzmir’de Kadınlara Saldırı Ve Gözaltı

Kadınlar 5 Ağustos akşamı İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı pek çok yerde eylemde idi.

İzmir’de, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Alsancak ÖSYM önünde toplanan kadınlar, yürüyüşe geçince polis saldırısı ile karşılaştı.

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz” pankartı açılan eylemde yürümek isteyen kadınların önünü kesen polise tepki gösterildi. Yürümekte ısrarcı olan kadınlara saldıran polis, aralarında muhabirimiz Deniz Cesurer’in ve DÖB’den Melda Barutçu’nun da aralarında olduğu 16 kadını darp ederek ters kelepçe ile gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Bozyaka Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Alandaki kadınlar gözaltıların serbest bırakılması için oturma eylemine geçti. Ve ÖSYM önünde açıklama yaptı.

Temmuz ayında 36 kadının katledildiğini söyleyen Hülya Ulaşoğlu, kadınların yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesine göz dikildiğini dil getirerek “Kaybettiklerimiz için daha adil bir yargılama yapılabilirdi! Haklarımız için İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz. Çünkü kadına yönelik şiddet her gün arttığı halde İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanmasını değil kaldırılmasını gündeme getirenler bu cinayetlerin, karşı karşıya kaldığımız katledilme riskinin sorumlularıdırlar” dedi.

Açıklama sloganlarla sona ererken, polis alandan ayrılan kadınlardan bazılarını da Bornova Sokağı'nda gözaltına aldı; gözaltına alınan bir kadının bu esnada epilepsi nöbeti geçirdiği görüldü. İzmir’de gözaltına alınan kadınların sayısı 21’e ulaşmış oldu.

Baskılar gözaltılar kadınları özgürlük mucadelesinden alıkoyamayacaktır. Gözaltındaki muhabirimiz ve tüm kadınlar derhal serbest bırakılmalıdır.