< < “Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz”

23 Temmuz Perşembe günü Avcılar Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar 19.30’da yürüyüş düzenledi.

Avcılar’da Marmara Caddesi’ndeki Atatürk Heykeli’nden başlayan kadınların yürüyüşü Deprem Anıtı’na kadar sürdü. Emekçi Kadınlar (EKA)’ın da “Dünyaya Başkaldırıyoruz” dövizleriyle katıldığı eylemde yol boyunda yapılan ajitasyon konuşmaları çevredekilerce olumlu tepkilerle karşılandı.

Yürüyüşün sonunda okunan basın açıklamasında, “Bu ülkede her gün kadınlar sadece kadın oldukları için en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülmektedir. Kadın katliamları, çocukların cinsel istismarı bir türlü önlenememektedir. Önlenemeyen bu şiddetin sorumlusu; cinsiyetçi politikalarla, şiddeti ve tacizi meşrulaştıran medya yayınlarıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı eğitim müfredatıyla, kadınları yalnızca aile içinde konumlandıran ve birey olarak değer vermeyen söylemlerle kadına karşı şiddeti körükleyen siyasi iktidardır.

Kadın katillerini engellemek için yasal gereklikleri yerine getirmeyen yetkililer, Türkiye’nin dört bir yanında ‘Yaşamak İstiyoruz’ diye haykıran, şiddete karşı ses vermek için sokağa çıkan kadınlara işkence uygulayarak engellemeye çalışıyor. Kadın kurumları kapatılarak, gözaltı ve tutuklamalarla kadınların sindirilmeye çalışılıyor. Hiçbir baskı ve engelleme biz kadınları erkek-devlet şiddetine karşı bulunduğumuz her yerden isyanımızı ve sözümüzü büyütmeye engel olamayacak.

İstanbul Sözleşmesi’nden ve 6284 sayılı kanundan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan her saldırıda sokaklarda meydanlar olacağız. Bir kadın daha eksilmemek için her gün haklarımız için mücadele edeceğiz” denildi.

Yapılan açıklamanın ardından bir duyuru yapılarak 26 Temmuz saat 17.00’de Abbasağa Parkı’nda İstanbul’daki kadın örgütleri olarak düzenlenen buluşmaya tüm kadınlar davet edildi; “İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak, eşit, özgür ve adil bir ülkede yaşamayı isteyen herkes için çok temel bir meseledir. Tüm toplumu sözleşmeye ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz!” denildi.

Basın açıklamasının ardından “Jin Jiyan Azadi”, “Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz”, “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Yaşasın Kadın Dayanışması ” sloganları ile eylem sona erdirildi.