TTE Karşıtı Koordinasyon Kuruldu

 

İçerisinde İHD, TİHV, ÖHP ve çok sayıda insan hakları kurumu ile hukuk örgütünün yer aldığı Tek Tip Elbise (TTE) Karşıtı Koordinasyon, 16 Ocak günü İstanbul Barosu binasında kuruluşunu ilan etti.

Yapılan basın toplantısında "Tek Tip Elbise Hak İhlalidir. Karşı Çıkıyoruz!" pankartı asıldı ve TTE Karşıtı Koordinasyon adına İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri açıklamayı yaptı.

Gülseren Yoleri, tek tip elbisenin ne anlama geldiğini maddeler halinde şu şekilde açıkladı:

-TTE, bir damgalama aracıdır. Giydirilmek istenen mahpuslar ‘suçlu’ olarak damgalanmak istenmektedir.

-TTE giydirilmek istenilen insanların bir kısmının yargılamaları hala devam etmektedir ve Anayasa gereği masumdurlar. TTE, sayıları yaklaşık 60 bini bulan tutuklu için masumiyet karinesinin ihlalidir.

-TTE, mahpuslar arasında kategorik bir ayrım gözetmektedir ve ayrımcılık yasağının ihlalidir.

-TTE, kişiyi kimliksizleştirmeyi, kişiliğini ezmeyi amaçlayan bir araçtır ve kötü muamele/işkence yasağının ihlalidir.

-TTE, giymeyi kabul etmeyen mahpuslara ziyaret yasağından başlayıp hücreye kapatılmaya varan birçok ceza verilmesine yol açacaktır.

-TTE, üst üste verilen disiplin cezalarıyla mahpusların infazlarının yanmasına ve şartlı tahliye haklarının ellerinden alınmasına neden olacaktır.

-TTE, giymeyi kabul etmeyen mahpusların mahkemeye çıkarılmamasına ve adil yargılanma haklarının ellerinden alınmasına ve mahkemeye çıkarılmadan haklarında hüküm verilmesine sebep olacaktır.

 

Açıklama, "Tek elbiseye karşı mücadele sadece tutsaklara bırakılmamalıdır. Bu kez içerdekilerin üzerine kalmasın. Toplumun tümünün bu uygulamaya karşı çıkması çağrısını yapıyorum" denilerek sona erdi.

Adalet Nöbeti avukatlarından Kemal Aytaç, "Tek tip elbise işkencedir. Biz insanız ve hukuka sahip çıkıyoruz. İşkenceye karşı çıkıyoruz. Tek tip elbiseye karşı mücadeleye veriyoruz. Toplumun bu uygulamaya karşı daha güçlü bir mücadele yürütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

ÖHP üyesi Avukat Ezgi Duman ise, TTE'ye dair psikologlar tarafından hazırlanan raporun önemli bölümlerini dile getirdi, "Bugün tek tip elbise ceza içerisinde ceza verilme uygulamasıdır. Masumiyet karinesi kapsamında uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'ya aykırı olduğu açıktır" dedi.

AİHM'in Romanya'daki tek tip elbise uygulamasına dair verdiği ret kararını hatırlatan Duman, "Siyasi tutsaklara yönelik uygulanıyor. Bu ayrımcılığı içeren yasayı da ihlal etmek anlamına geliyor" diye konuştu.