İHD Bitlis Şubesi: ”Garzan Mezarlığı İş Makineleriyle Yıkılmış”

İHD Bitlis Şubesi, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı'nda yaptığı inceleme yaparak raporlaştırdı. Raporda "Mezarların içi boş, cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır" denildi.

 BİTLİS - İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi, ailelerin başvurusu üzerine Yukarı Ölek (Oleka Jor) Köyü’ndeki Garzan Mezarlığı'nda incelemelerde bulunarak rapor hazırladı.

Bitlis Yukarı Ölek (Oleka Jor) Köyü’ndeki  Garzan Mezarlığı’nda ailelerden habersiz çıkartılarak İstanbul Adli Tip Kurumu'na gönderilen 267 cenazeye ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştı.

 

Aileler İHD’ye İnceleme Başvurusunda Bulundu

İHD Bitlis Şubesi, 24 Aralık 2017 tarihinde Garzan Mezarlığı'na incelemelerde bulunulduğunu belirtilen raporda  "Kamuoyuna yansıyan iddialar; mezarlığın yıkılması, cenazelerin ailelerden habersiz çıkarılıp İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürüldüğü idi. Bir ailenin Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru ile olay basın yayın organlarında ve sosyal medyada da yer buldu. Derneğimize de konu ile ilgili bu durumun araştırılması talebini içeren yazılı bir başvuru oldu. Aldığımız karar gereği öncelikle olay yerinde inceleme ve araştırma yapmak üzere derneğimizin başkanı ve bir yönetim kurulu üyesi görevlendirildi” denildi.

 

“Mezar Taşları Muhtemelen İş Makineleriyle Yıkılmış”

 İHD Bitlis Şubesi hazırladığı raporda: "Yapılan incelemede; Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü yakınlarında yer alan mezarlık alanının muhtemelen iş makineleri ile yıkıldığı, incelememizde mezarların içinin boş olduğu, beton ve moloz yığınının yoğun olarak görüldüğü, mezarlık alanında çok sayıda kırılmış, üzerlerinde çeşitli yazılar, semboller olan mermer parçaları ile sarı kırmızı ve yeşil renkli boyalı beton ve metal demir parçalarının varlığı tespit edilmiştir. Cenazelere ait herhangi bir kemik ya da başka bir materyale rastlanmamıştır. İnceleme esnasında kısa bir video ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilmiştir” bilgisini aktardı.

Derneğe şu ana kadar 5 ailenin başvuru yaptığı belirtilen raporda, İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) sürece müdahil olduğu belirtildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı