Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız Dersim’de, Leyla Şaylemez Mersin’de, Fidan Doğan ise Maraş’ta mezarları başında anıldı. Fidan Doğan’ın anmasına asker müdahale etti. Kürt kadınları Sakine, Leyla ve Fidan’ın mücadele mirasına sahip çıkacaklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

 DERSİM - Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından Dersim Belediye Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Mezar başında yapılan anmaya Barış Anneleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve çok  sayıda kadın kadıldı.

 

Mezarlık Ablukaya Alındı, Otobüsler Durduruldu

Anmada mezarlık polis tarafından ablukaya alınarak 3 kontrol noktasından geçirilerek kadınlar mezarlığa alındı. Anmaya katılmak için araçlarla gelen kadınların da araçları yolda durdurularak aramadan ve kimlik kontrolünden geçirildi.

Sakine Cansız’ın mezarı başında toplanan kadınlar Cansız  ve tüm demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren devrimciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

 

“Sakine Hiçbir Koşulda Faşizme Boyun Eğmedi”

Anmada Özgür Kadın Hareketi (TJA) adına konuşan Zeynep Ölbeci, Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız’ın hiçbir zaman ve hiçbir koşulda faşizme boyun eğmediğini vurgulayarak Kürt kadınları açısından da büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin katliamının kadın mücadelesine geri adım attıramadığını belirten Ölbeci, Kürt kadınlarının mücadele mirasını Sakine Cansız’dan aldığını ifade etti. Ölbeci, “Sakine Cansız, yaşam ile olan kavgasını her alanda verdi. Bizler de koşullar ne olursa olsun onun bıraktığı mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

 

“Bugünkü Kadın Mücadelesi Bu Katliama Verilen Cevaptır”

Demokratik Toplum Kongresi adına konuşan Saliha Aydeniz ise, Cansız, Şaylemez ve Doğan’ı anarak  verdikleri mücadelenin kendilerine ışık olduğunu söyledi. Aydeniz, Sakine Cansız’ın katledilmesinin tüm kadınlara verilen bir mesaj olduğunu ve şu anda kadınların verdiği mücadelenin de bu katliama verilen bir cevap olduğunu ifade ederek, “Sakine’yi katledenleri bugün Sur, Cizre Nusaybin’de görüyoruz. Yapılan katliam aynı zamanda bir korkunun ifadesiydi. Bu korkuyu yüreklere salmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“Barışı Birlikte İnşa Edelim”

 Daha sonra konuşan Barış Annesi Safiye Sezgin de, süren katliamlara dikkat çekerek, tek yolun barış olduğuna vurgu yaptı. Sezgin tüm annelere seslenerek, “Gelin hep birlikte bu katliamları durduralım. Barışı inşa edelim” çağrısında bulundu. 

 

“Katliamla Kadın Özgürlük Mücadelesi Hedef Alındı”

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ise, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğini ve geçen bu zaman içinde katliamın planlı örgütlü ve organize bir şekilde yapıldığının açığa çıktığını belirtti. Yapılan katliamın barış sürecini hedef aldığını söyleyen Taşdemir, AKP’nin de Kürt sorununu şiddet ile çözmek istediğini söyledi. Yapılan katliamın bir diğer hedefinin kadın özgürlük mücadelesi olduğunu söyleyen Taşdemir, “O nedenle öncü kadınlar hedef alındı. Güçlü kadın mücadelesinin geleneğinden geliyoruz. Sakine Cansız, nasıl ki 12 Eylül cuntasında ah demedi mücadele ettiyse, biz de ardılları olarak bu geleneğin sürdürücüleri olacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

Daha sonra kadınlar mezarı başında mum yakarak, kırmızı karanfil bıraktılar.

 

Kürt Kadınları Leyla Şaylemez’in Mezarı Başında

 Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi Mersin il örgütleri, 9 Ocak 2013 yılında Fransa'nın Paris kentinde suikastla katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i andı. Leyla Şaylemez'in Mersin'de bulunan mezarı başında yapılan anmaya çok sayıda kadının yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat da katıldı.

MERSİN - Mersin'in Toroslar ilçesinde bulunan Güneykent Mezarlığı'na araçlarla giden kadınlar, burada Şaylemez'in mezarına karanfiller bırakıp, yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşunda bulundu.

 Burada yaptığı konuşmada Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında yaşamını yitiren tüm kadınları anarak sözlerine başlayan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, 3 kadının katledilmesini kınayarak, faillerin bulunmasını istedi.

 

“Kararlılıkla Mücadele Etmemiz Gerek”

 Yaşanan katliamdan sonra açılan davada 5 yıl boyunca hiçbir ilerlemenin olmadığına vurgu yapan HDP Bitlis Milletvekilli Mizgin Irgat da, kapatılan dosyanın tekrar açılmasını ve faillerin yargılanmasını istedi.  Kadın mücadelesinin önemine vurgu yapan Irgat, kararlıkla mücadele etmeni gerektiğini belirtti.

Anma 3 kadın siyasetçinin mücadelesi hakkındaki konuşmalarla son buldu.

 

Fidan Doğan’ın Mezar Başı Anmasında Asker Müdahalesi

MARAŞ - Paris’te öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçiden Fidan Doğan’ı mezarı başında anmak isteyen kadınlara  müdahale eden asker, Doğan’ın mezar taşına sarılı sarı, kırmızı, yeşil örtüyü sökerek, mezara konulan karanfilleri dahi kaldırdı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde öldürülen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ölüm yıldönümü dolayısıyla Doğan'ın mezarı başında yapılan anmaya asker müdahale etti. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Leyla Birlik ve Dilek Öcalan ile HDP PM üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı üyeleri, Doğan’ın Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Molebutton köyündeki mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirmek istedi.

 İlçe girişinde polis engeline takılan heyet, uzun süren bekleyişin ardından köye geçti. Heyet daha sonra mezarlık girişinde bulunan askerler tarafından engellenmek istendi.

 

Asker Mezar Taşına Sarılı Örtüleri Söktü, Karanfilleri Kaldırdı

 Engellemeye rağmen Doğan’ın mezarı başında bir araya gelen kadınlar, mezarın üzerine kırmızı karanfiller koydu. Bu sırada kadınlara müdahale eden asker, kadınlara hakaret ederek mezarlık dışına çıkarttı. Yaşanan gerginlik sırasında Doğan’ın mezar taşına sarılı olan sarı, kırmızı, yeşil örtü de askerler tarafından söküldü, mezarın üzerine konulan karanfiller dahi kaldırıldı.

 Müdahaleyle mezarlıktan çıkartılan heyet, bölgeden ayrıldı.