Diyarbakır'da Mezarların Tahrip Edilmesi Protesto Edildi  Diyarbakır'da Yeniköy Mezarlığı’nda mezarların tahrip edilmesi protesto edildi.  “Kültüründe bir mezara yanlışlıkla basmaktan çekinen insanların mezarlarına el uzatmaktan vazgeçin” denildi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Yeniköy Asri Mezarlığı’ndaki HPG, YPS, YPS-JIN, YJA-STAR, YPG ve YPJ’lilere ait mezarların tahrip edilmesi protesto edildi. Mezarlıkta bulunan gerillalara ait mezarlar, 3 gün önce gece saatlerinde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edilmiş,  mezar taşlarındaki yazılar ise spiral makinesiyle silinmişti. 

 

Mezar Taşları  Tekrar Yerine Konuldu

Çocukları ve yakınlarının mezarlarının tahrip edilmesini protesto etmek amacıyla çok sayıda aile, mezarlıkta bir araya geldi. Aileler, ayakla basıldığı için taşları sağa sola savrulan mezarların biriketleri yerine yerleştirdi. Yerinden sökülen ve parçalanan i mermer mezar taşları da, yerden alınıp kırık halde yan yana dizilerek yerine konuldu. Kalabalığın artması üzerine özel hareket polisleri mezarlığa geldi. Bir süre uzaktan aileleri gözlemleyen polisler, mezarlıktan ayrıldı. Tahrip edilen mezarları yeni gören aileler tepkilerini dile getirdi. Aileler, çocuklarının mezarlarında rahat bırakılmalarını istedi.  Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca, Nimetullah Erdoğmuş, HDP il eşbaşkanları Mehmet Şerif Camcı ve Filiz Buluttekin ile birlikte DBP il yönetimi de ailelerle birlikte mezarlığa ziyarette bulundu.   

 

"Ellerinizi Mezarlardan Çekin"

Mezarlıkta konuşan HDP’li vekil Nimetullah Erdoğmuş, bu toprakların kültüründe bir mezara yanlışlıkla basmaktan çekinen insanların mezarlarına bu şekilde saldırılmasını kabul edilemeyeceğini söyledi. Mezarlığa saldıranlardan hesap sorulması gerektiğini ifade eden Erdoğmuş, “ “Ellerinizi mezarlarımızdan çekin” diyerek yargının mezarlara yapılan çirkin saldırının hesabını sorması gerektiğini söyledi.

 

"Görüntüleri Kürt Halkının Hafızasına Kazındı"

Gördükleri manzara karşısında, söz bulmakta zorlandığını dile getiren HDP’li vekil Feleknas Uca ise, dünyanın hiçbir yerinde mezarlıklara yönelik kirli saldırıların yaşanmadığını söyledi. Uca, 267 cenazenin çıkarıldığı Garzan Mezarlığı’nı da hatırlatarak, “Kürt halkı yapılanları hiçbir zaman unutmayacak. Dün Roboski, bugün ise Garzan ve Yeniköy hafızalara kazınmıştır” dedi. Mezarlara parçalanan taşlarını yerleştiren ve olabildiğince onarmaya çalışan aileler konuşmaların ardından aileler mezarlıktan ayrıldı.