< “Devrimci Tutsaklarla Kenetleneceğiz Tek Tip Elbise Dayatmasına İzin Vermeyeceğiz!”

İktidarın son KHK’ler ile uygulamaya koymaya çalıştığı tutsaklara tek tip kıyafet giydirilmesi Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi ve Tek Tip Elbise Dayatmasına İzin Vermeyeceğiz Platformu tarafından protesto edildi. Devrimci tutsaklarla birlikte mücadele edilerek tek tip elbise dayatmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

İSTANBUL- İktidarın, resmi gazetede yayınlanan 695 ve 696 sayılı KHK ile uygulamaya konulmak istenen tek tip elbise uygulaması Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi ve Tek Tip Elbise Dayatmasına İzin Vermeyeceğiz Platformu tarafından 25 Aralık günü Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde protesto edildi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve Tek Tip Elbise Dayatmasına İzin Vermeyeceğiz Platformu, 695 ve 696 Sayılı KHK ile resmileşen "tek tip elbise" dayatmasına karşı açıklama yaptı.

Basın açıklaması öncesinde hapishane önünü ablukaya alan polis eyleme katılmak isteyenleri taciz ederek pankart açılmasına da izin vermedi.  İnisiyatif üyeleri eylemde "Tutsakların talepleri kabul edilsin",  "Elazığ'da kadın tutsaklar 49 gündür açlık grevinde", "Hapishanelerde baskıya son" yazılı dövizler taşıdı.

Platformlar adına basın açıklamasını okuyan  Ümmühan Özdemir, KHK'lar ile resmileşen bu dayatmalara yabancı olmadıklarını söyledi. Çıkarılan yasalarla tarihin her döneminde farklılıkların, inançların, dillerin, kültürlerin tırpanlanıp, yok sayıldığını, o da olmadıysa asimile politikalarıyla özünden koparılmaya çalışıldığını belirten Özdemir, 695 sayılı KHK'nın tek tip elbise ile ilgili maddesi başta olmak üzere bir bütün hali ile ezilen emekçi halka, taşeron işçilerin dününe, bugününe ve yarınına da saldırı olduğunu söyledi.

"Yapılmak istenen şey; SEGBİS sistemi ile zaten kullandırılmayan yargılanma hakkı, dayatılan 'tek tip elbise'yi tutsaklar zaten giymeyeceği için doğrudan sonu belli olmayan tutsaklık süresi demek. Hapishanelere yeni saldırılar demek. Dışarıda kalanlara gözdağı demek” diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü;

"Darbe durumlarında, terör olaylarında, 15 Temmuz da ve sonrası fiili müdahalede bulunan siviller cezadan muaf tutularak yani affedilerek ödüllendirilmekte ve sonrası dönemlerde de göreve hazır beklemeleri söylenmektedir" diyen Özdemir, bu şekilde paramiliter güçlerin cesaretlendirilerek toplumla karşı karşıya getirilmek istendiğini söyledi ve buna sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

"Tek tip elbise" dayatmasının tarihin çöplüğünü boylayacağının altını çizen Özdemir, şöyle devam etti: "KHK ile (şimdilik) duruşmalara giden siyasi tutsakların tek tip kıyafet giymesi zorunlu hale getirildi. Tek tip elbise dayatması tutsakları teslim alarak toplumu teslim alma saldırısıdır. Devrimci tutsaklar bu saldırıya karşı 'bize giydirilmeye çalışılan o tek tip elbiseyi parçalamaya hazırız ve kararlıyız' diyerek mücadeleye hazır olduklarını defalarca kez söyledi. Bizler de dışarıda devrimci tutsakların mücadeleleri etrafında kenetleneceğiz. Çocuklarımıza, anne ve babalarımıza, yoldaşlarımıza tek tip elbise dayatmasına izin vermeyeceğiz."