< Nefes Almak Bir İsyan Kadar Yakın

“Nefes Almak Bir İsyan Kadar Yakın, Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” diyen Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Proleter Devrimci Duruş, Halkların Demokratik Partisi, 4 Haziran günü saat 11.00’de buluşarak Sarıyer’de bulunan ABD Başkonsolosluğu önüne yürüdüler.

Arama noktası sonrası sloganlar eşliğinde toplanan devrimci örgütler “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma”, Faşizm Yenilecek Direnenler Kazanacak” sloganları sonunda basın açıklamasına geçtiler.

ABD'de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi ile başlayan ayaklanmanın 10 gündür devam ettiğinden, Minneapolis’te başlayan ayaklanmanın ABD'nin bütün eyaletlerine yayıldığından bahsedilen açıklamada, “...ve halklar Beyaz Saray önüne kadar geldiler. Floyd’un polis tarafından katledilmesi, sömürgeci Avrupalıların kıtaya adımlarını attıkları andan itibaren daha fazla sermaye biriktirmek için yerli halkları köleleştirmeleri ile başlayan kanlı tarihim devamı, bardağı taşıran son damlasıydı. George Floyd, ABD'de polisin beyaz olmayan herkese ve özellikle göçmenlere yönelen ırkçı şiddetinin simgesi oldu. Irkçılık karşıtı olarak başlayan ayaklanma, bu gerçekliği aşarak ırkçılığı üreten ve besleyen kapitalizme yöneldi. Halk yaşamsal ihtiyaçları için kamulaştırma eylemleri yapıp, kurduğu komünlerle bunların halka eşit dağıtımını sağlarken bir yandan da sermaye birikiminin simgelerine ve onu koruyan polis merkezi gibi binalara yönelerek hedefinin intikam değil sistemin kendisi olduğunu gösteriyor” denildi.

Türkiye'de devletin uyguladığı şiddete değinen açıklamada, “Normaliniz Polis Şiddeti!” diyerek Kadıköy’de sokağa çıkan gençlik örgütlerine yönelik polis saldırısının, sözünü sokakta örgütleyenlere karşı devlet politikasını ortaya koyduğuna değinildi.

“...Bizler devrimciler olarak tüm dünyada eşitsizliğe ve zulme karşı mücadele ediyoruz. ABD'de ırkçılığa karşı başlayan kapitalizmin can damarlarına yönelen mücadeleyi ve Amerika halklarının isyanda ortaya çıkardığı birlik ve dayanışmayı tüm enternasyonal duygularımızla selamlıyoruz. Emperyalist-kapitalistler; halkların isyanından korkadursun, bu ateş Dünya'yı sarar” denilen açıklama “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!” sloganları ile sona erdi.