Sekiz hukuk örgütü bir araya gelerek “Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon” deklarasyon metnini yayınladı. Avukatların son dönemde ruhsatlarının iptal edilmesine ilişkin yapılan açıklamada, Avukatlık Kanunu m.5/3’ün iptal edilmesi ve ruhsat iptallerine son verilmesi istendi.

Deklarasyonda avukatlık mesleğine yönelik saldırılar belirtilerek avukatların hapishanelerde, adliyelerde, emniyette yoğun bir şekilde fiziksel ve sözlü saldırılarla karşılaştığı, işkence gördüğü, takip ettikleri dosyalardan yasaklandıkları, tutuklandıkları ifade edildi.

Metinde, bu saldırılar kapsamında stajını tamamlamış avukat adaylarının ruhsatlarının gasp edildiğine vurgu yapılarak, son bir yıllık dönemde “hakkında bir ceza soruşturması olan veya Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı verilen avukat adaylarının ruhsat başvurularına ilişkin de bekletilme kararı verilmektedir” denildi. Bu saldırı sürecinde karşısında örgütlü bir baro ve örgütlü bir hukuk mücadelesinin olmadığı ifade edilen deklarasyonda, Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonu’nun talebinin, Avukatlık Kanunu m.5/3’ün iptal edilmesi ve ruhsat gaspına son verilmesi olduğu ve örgütlü bir mücadele yürütme amacıyla kurulduğu belirtildi.