Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerine bağlı 40’ı aşkın mahalledeki binlerce insan 14 Mayıs’tan bu yana elektriksiz ve susuz yaşamlarını sürdürüyor.

Sebebi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) tarafından “çiftçilerin su kuyularının elektrik borçları” iddiasıyla yapılan elektrik kesintileri. Ancak kesintiler sadece borcu olanlara değil, borcu olmayan tüm köy ve mahallelerde yapıldı.

Kesintilerden kaynaklı mahallede yaşayanların su ihtiyaçlarını karşıladıkları su pompaları da çalışmaz halde. Corona Virüs salgınının olduğu bir süreçte yaşanan bu kesintiler, binlerce insanı çeşitli hastalıkla yüzyüze bıraktığı gibi, salgına karşı da savunmasız bırakıyor.

Burada yaşayan halk, su ihtiyaçlarını yağmur sularının biriktirdiği göletlerden, çaylardan karşılamaya çalışıyor. Aynı yerlerden hayvanları da su içiyor. Bu durum da yeni hastalıklara davetiye demek.

Aynı zamanda çeşitli cihazlara bağlı yaşamlarını sürdüren kronik hastalar da elektrik olmadığı için bu cihazları kullanamamakta, buzdolapları çalışmadığı için ilaçlar bozulmakta vb bir çok yaşamsal sorun yaşanmakta.

Elektrik olmayan bölgede aynı zamanda ekinler sulanamıyor. Tarım yapılamadığı gibi, hayvanlar da susuz kalıyor.

Kürde yine yoksulluk, açlık, sefalet ve hastalıklar dayatılıyor, yaşarken ölüm dayatılıyor.