< Gökçek Kaçırılarak Defnedildi -Güncellendi-

Yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için Gazi Cemevinde yapılmak istenen cenaze törenine izin vermeyerek saldırdı. Polis Gökçek'in cenazesini kaçırıp saldırıda 27 kişiyi gözaltına aldı. Alevi örgütleri, saldırıyı kınayan basın açıklaması yaptı. Gazi Cemevi'ne saldıran polis Gökçek'in cenazesini kaçırarak Tuzla'da aileye teslim etti.

 

Ölüm Orucu eylemine ara vermiş ve yoğun bakımda tedaviye alınmış olsa da yaşam mücadelesini kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek, Gazi Cemevi’nde yapılan törenin ardından memleketi Kayseri’ye uğurlanacaktı. Ancak tören için toplananlara biber gazı ve plastik mermi ile saldıran polis, Cemevine saldırarak cenazeyi kaçırmak istedi.

Tencere ve tavalarla ses çıkarma eylemi yapan Gazililer "Katil Polis Mahalleden Defol", "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "İbrahim Gökçek Ölümsüzdür" sloganları attı. Polis, saldırılarını protesto eden kitleye gaz bombası ile saldırınca Cemevine giren kitle, kapıları kapatarak barikatlar kurdu.

Kitle "İbrahim Gökçek ölümsüzdür" sloganları atarak Grup Yorum türküleri söyledi. Yemekhanenin kapılarını kıran polis, yaklaşık 10 kişiyi gözaltına aldı ve İbrahim Gökçek'in cenazesini kaçırdı.

Saldırının ardından polis cemevinin etrafındaki ablukayı kaldırdı. Atılan gaz bombalarından fenalaşanlar, hastanelere kaldırıldı.

Cemevine yönelik polisin bu saldırısının ardından Alevi örgütleri Gazi Cemevine gelerek incelemelerde bulundu ve bir basın açıklaması yaptı. konuşmalarda, "Bugün cenazeye engel oldunuz ama bizim yüreklerimizdeki sevdaya engel olamayacaksınız. Siz bu zulümleri yarattınız, cem evinin kapılarını kırdınız, ama inanıyorum ki bir gün size de adalet lazım olacak", "İbrahim'in son yolcuğunda vasiyeti yerine getirilemedi. Nedeni ne olursa olsun bir idabethanenin camları kırılamaz" denildi.

Gözaltına alınan 27 kişi de fiziki mesafe kuralına uymadıkları gerekçesiyle 1000 TL para cezası verilerek serbest bırakıldı.

Diğer taraftan Gökçek'in cenazesinin Tuzla’da Mehmetçik Vakfı'na götürüldüğü, burada aileye teslim edileceği haberi geldi. Tmehmetçik Tesislerinde polis cenazeyi aile ve avukatlara teslim etmedi, bunun yerine aile ve polis eskortu ile birlikte Kayseri’ye doğru hiç mola verilmeden 12 saatlik yola çıkarıldı.

İbrahim Gökçek’in memleketi olan Kayseri’de defnedilmesine karşı çıkan faşistler, “Gömseler bile çıkarır yakarız” diyerek tehdit etti. Ülkü Ocakları başkanı “Eğer böyle bir eyleme teşebbüs ederlerse bundan sonra başları da vücutlarında olmayacaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türk’ün yumruğu balyoz gibi tepelerine inecektir.” dedi.

Gece saatlerinde İbrahim’in cenazesi Kayseri Reşadiye mezarlık morguna getirildi. İbrahim, 9 Mayıs sabahı her tür tehdide rağmen, cezaevinden getirilen eşi ve yoldaşı Sultan Gökçek, ailesi ve sınırlı sayıda yoldaşının katılmasıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Yapılan cenaze töreninde “Bize Ölüm Yok” parçasını söyleyen Grup Yorum üyesi Bahar Kurt’a da jandarma engel olmaya çalıştı.