Tüm Sokaklar 1 Mayıs Alanı

"1 Mayıs 'İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma' günüdür” diyen İzmir İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), 1 Mayıs çalışmalarına ve çağrılarına 27 Nisan Pazartesi günü başladı.

İşçiler, “Biz işçiler, çalışma gününde iş yerine, tatil gününde eve hapsedilenler,

Biz işçiler, hastalıktan ölmekle işsizlikten ölmek arasında seçim yapması istenenler, Biz işçiler, 'işler durursa zarar ederiz' denilerek ücretli izin hakkı gaspedilenler! Tüm kaynakları patronları kurtarmak için kullanan bu sistemde, yaşamları hiçe sayılanlar! Konsey, ‘İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma’ aracıdır! Her işçi güvenilir, mücadele etmek isteyen işçi kardeşleriyle birlikte dünyayı değiştirebilir! Bu hastalıklı, bu zalim düzeni kendimizin ve çocuklarımızın geleceği için patronların elinden söküp almalıyız! İnsanca çalışma ve insanca bir yaşam için, Komiteni kur! Konseye Katıl! Konsey sadece senin sözün, sadece senin kararındır! Gün mücadele günüdür! Yaşasın 1 Mayıs. Bıji 1 Gulan" diyerek çağrı yaptı.

İTK 30 Nisan Perşembe günü saat 14.00'te İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin düzenlemiş olduğu, Valilik tarafından 5 kişi ile sınırlandırılmaya çalışılan ancak birçok yapının katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs etkinliğine "Ya Bir Yol Bulacağız Ya Bir Yol Açacağız" pankartıyla katıldı.

Etkinlikte İTK adına yapılan konuşmada "Dostlar, kardeşler, yoldaşlar; yarın 1 Mayıs. Yarın işçi sınıfının 8 saatlik iş günü, sendika, sigorta savaşında katledildiği, işçi öncülerinin darağaçlarına çekildiği gün. Yarın 1977 1 Mayısı’nda, Taksim’de onlarca işçi öncüsünün, devrimcinin, komünistin katledildiği gün. Yarın 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. Yani 1 Mayıs işçi sınıfının kapitalist sömürüden, patronların barbarlığından kurtuluş günüdür. Bugün pandemi koşullarında, salgın koşullarında bizlere evde kal diyenler, siyasal iktidarın temsilcileri, patronlar, işçileri her gün bölük bölük fabrikalara gönderip ölüme yolluyorlar. Maden işçileri madende onar onar ölüme gönderiliyor. Demir Çelik’te işçiler ölüme gönderiliyor, salgın yok! Ama 1 Mayıs’ta salgın gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. 1 Mayıs bizlerin savaş günüdür. Bu savaş gününde kapitalist barbarlığı yok etmek işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin iktidarını kurmak için her yeri 1 Mayıs alanına çevirelim. Evlerimizi, fabrikaların içini, sokakları 1 Mayıs alanına çevirelim” diyerek konuşmasını bitirdi.

"Yaşasın İşçilerin Birliği", "İşçiler En Öne Komitelere", "Konsey Her Yere Konsey Her Yerde” sloganlarına orada bulunanlar da katıldı.

1 Mayıs Cuma günü ise saat 13.00'te evlere kırmızı bayrak asma ve camlardan Çav Bella marşını söyleme çağrısı kapsamında birçok emekçi mahallede İTK'lılar tarafından eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi. Tüm sokaklar 1 Mayıs alanına çevrildi.