< İzmir’de 1 Mayıs

İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri 30 Nisan Perşembe günü 1 Mayıs’ın ilk kutlandığı yer olan Basmane’de, 1 Mayıs Cuma Günü ise kurum temsilcilerinden oluşan 200 kişilik bir listeyle Gündoğdu Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirme talebiyle İzmir Valiliği’ne başvuruda bulunmuştu.

Valilik ise sokağa çıkma yasağı ve sosyal mesafe gerekçesiyle 30 Nisan günü sadece 5 kişinin açıklama yapmasına izin vermiş, 1 Mayıs günü için planlanan açıklamaya ise izin vermemişti. Valiliğin bu yanıtına devrimci güçler, sendika ve meslek odaları beşer kişilik gruplar halinde açıklama yaparak cevap verdi.

Açıklama, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Devrimci Yapı-İş Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz’u anarak başladı. Hasan Oğuz için “Hasan Oğuz’un çalıştığı Galataport Şantiyesinde işçilerde koronavirüs tespit edildi. Bugün bizlere uygulanan sosyal mesafe işçilere uygulanmadı. Hasan Oğuz mücadelemizde yaşıyor. Her 1 Mayıs’ta Hasan gibi şantiyelerde fabrikalarda yaşamını yitiren işçileri anacak, onların yanında olacağız” dendi. Açıklama “Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın Mücadelemiz”, “Yaşasın 1 Mayıs Biji 1 Gulan” sloganlarıyla devam ederken, ESP 1 Mayıs’ta ve devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşunda bulunmaya çağırdı. ESP adına yapılan konuşmada tüm işçi sınıfının 1 Mayıs’ı kutlandı.

TÖP adına gerçekleştirilen konuşmada “Türkiye pandemi sürecine ekonomik kriz ve rejim krizi eşliğinde, kadın cinayetlerinin ve ekolojik yıkımın tavan yaptığı bir dönemde girdi. Pandemi yaşamlarımızı tehdit ediyor, ancak sermaye de yaşamlarımızı tehdit etmeye devam diyor. Bizler daha yaşanılabilir bir dünya için, sosyalizmin beyaz aydınlığını her yere yayabilmek için mücadele edenleriz. Artık sistemin sonunun geldiğini biliyoruz. Burada bulunan devrimci örgütler olarak bizden önceki yoldaşlarımızdan devraldığımız bayrak ve mirasın ışığından kapitalizmi tepetaklak edeceğiz” dendi.

Kaldıraç “1 Mayıs işçi sınıfının mücadele günüdür. Bugün kapitalizm koronavirüs ile birlikte çürümüşlüğünü daha çok göstermiştir. Koronavirüs sadece bir virüs değil kapitalizmin çöküşünün bir ifadesidir. Sağlık sistemi dünyanın bütün kapitalist ülkelerinde çökmüştür. Ancak işçi sınıfı örgütlenerek, kapitalizmi yerle bir ederek, devrimin bayrağını yükselterek kendi yaşamının ve insanlığın kurtuluşunun önünü açacaktır” denilerek mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu. Sonrasında DİSK Genel iş adına yapılan açıklamada işçilerin bulunduğu her yeri 1 Mayıs alanına çevirecekleri söylendi ve “Her Yer 1 Mayıs Her Yer Direniş” sloganları atıldı.

Mücadele Birliği Platformu adına yapılan konuşmada “Bugün 1 Mayıs. İşçilerin emekçilerin birlik, mücadele v dayanışma günü. Bugün bayram değil. Bugün, henüz kapitalizm koşullarında ve onu yıkmadıkça bize bayram değil. 1 Mayıs ancak emeğin dünyayı fethettiği zaman bayram olacak. Artık önümüzde iki seçenek var. Ya sosyalizm ya barbarlık değil, ya sosyalizm ya ölüm. Bu sistem işçi sınıfına bunu dayatıyor. Binlerce işçi maden ocaklarında, binlercesi fabrikalarda ağız ağza, burun buruna, hiçbir sosyal güvenlik olamadan çalışıyorlar, inşaatlarda çalışıyorlar. Bize mitingleri yasaklayanlar, aslında bizi engellemeye çalışıyorlar. Ama bizi engelleyemezler. 1977’de Taksim’de 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden tüm dostlarımızın, sınıf kardeşlerimizin, yoldaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün Taksim’i fethe çıkan tüm yoldaşlarımıza selam gönderiyoruz” denildi. Mücadele Birliği alandan “Taksim’de Düşene Dövüşene Bin Selam” ve “Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak” sloganlarıyla ayrıldı.

Mücadele Birliği’nin ardından günün gerçek sahipleri İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) “Ya Bir Yol Bulacağız, Ya Bir Yol Açacağız” pankartı açarak bir konuşma gerçekleştirdi. Yapılan konuşmada “Dostlar, kardeşler, yoldaşlar; yarın 1 Mayıs. Yarın işçi sınıfının 8 saatlik iş günü, sendika, sigorta savaşında katledildiği, işçi öncülerinin darağaçlarına çekildiği gün. Yarın 1977 1 Mayısı’nda, Taksim’de onlarca işçi öncüsünün, devrimcinin, komünistin katledildiği gün. Yarın 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günündür. Yani 1 Mayıs işçi sınıfının kapitalist sömürüden, patronların barbarlığından kurtuluş günüdür. Bugün pandemi koşullarında, salgın koşullarında bizlere evde kal diyenler, siyasal iktidarın temsilcileri, patronlar, işçileri her gün bölük bölük fabrikalara gönderip ölüme yolluyorlar. Maden işçileri madende onar onar ölüme gönderiliyor. Demir Çelik’te işçiler ölüme gönderiliyor, salgın yok. Ama 1 Mayıs’ta salgın gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. 1 Mayıs bizlerin savaş günüdür. Bu savaş gününde kapitalist barbarlığı yok etmek işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin iktidarını kurmak için her yeri 1 Mayıs alanına çevirelim. Evlerimizi, fabrikaların içini, sokakları 1 Mayıs alanına çevirelim. Yaşasın İşçilerin Birliği. İşçiler En Öne Komitelere. Konsey Her Yere Konsey Her Yerde” diyerek yoğun alkışlarla alandan ayrıldı.

Lastik-İş Sendikası bütün işçileri örgütlenmeye çağırarak “İşte 1 Mayıs... Alanlardayız” sloganıyla tüm işçilerin 1 Mayısını kutladı. Kurumların konuşmalarının ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz okudu. Obuz yeni bir toplumun zenginliğe el koyanların değil, toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzen için seferber olacaklarını söyleyerek “Toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkûm eden bu düzen, Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yüktür. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz” dedi. Obuz konuşmasını “2020 1 Mayısı’nda, tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz. Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz” sözleriyle bitirdi. Etkinlik 1 Mayıs Marşı’nın ardından sona erdi.

Kurumlarının ortak etkinliği dışında İzmir’in emekçi mahallelerinde Mücadele Birliği okurları evlerine Mücadele Birliği bayrakları asarak, pencerelerden Çav Bella, 1 Mayıs ve devrim marşları söyleyerek 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştirdiler. Mahallelerde ajitasyon konuşmalarıyla ve sloganlarla Taksim’e selam gönderildi.

Mahallelerdeki eylemlerde “Yaşasın 1 Mayıs, Biji 1 Gulan”, “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak”, “Taksim’de Düşene, Dövüşene Bin Selam”, “Taksim Kızıldır, Kızıl Kalacak”, “Dünya Emeğin Olacak”, “Yaşasın Halkların Mücadele Birliği” sloganları atıldı.