Tüm Yunanistan’da 1 Mayıs, Korona virüsüne rağmen coşkuyla kutlandı.

Özellikle Atina Sintagma Meydanı görsel açıdan da güzel bir kutlamanın merkeziydi. Yol yapım işçileri, mülteci şubeler çalışanları, kurye işçileri sendikası üyeleri, doktorlar, otobüs ve TIR şoförleri sendikasına bağlı işçiler, anarşistler, PAME (KKE-Yunanistan Komünist Partisi çizgisindeki sendikal örgütlenme) üyeleri, anarşistler yaklaşık 5 bin kişi toplandı eylem alanında. Sağlık tedbirlerine uygun olarak “sosyal izolasyon mesafesi” korundu meydanda.

PAME sekreteri Miltiadis Kritikos’in konuşmasıyla eylem başladı. Konuşmasında Korona virüsünün tüm dünyada işçi ve emekçilere getirdiği ölümlere dikkat çekti, burjuvaların kendilerini nasıl koruduğunu anlatarak tüm işçileri kapitalizme karşı mücadeleye davet etti.

İlerleyen saatlerde diğer sendikaların da katılımıyla Sintagma Meydanı doldu. Hastane işçileri Sendikası Temsilcisi İlias Sioras kitleye seslenerek “koronadan ölen insanların tüm suçlusu kapitalizmdir. Sadece 1 Mayıs’ta değil, bundan sonra her gün alanlarda olmamız gerekiyor ve bu katil sistemi yok etmemiz gerekiyor’’ dedi.

Hak gasplarının durdurulmasını isteyen Sioras şu talepleri sıraladı: “Koşulsuz olarak bütün işsizlere maaş verilsin; Evlere haciz konulması ve açık artırmayla satışlar yapılması durdurulsun; Kamuya bağlı sağlık sistemine daha fazla bütçe ayrılsın, gerekli olduğu kadar doktor ve sağlık emekçisi işe alınsın, yoğun bakım servisleri ihtiyaca cevap verecek biçimde düzenlensin; Fabrika ve işyerlerinde işçilerin sağlık ve güvenliği için gerekli olan tüm önlemler alınsın; Herkese iş, sosyal güvenlik ve insanca yaşanacak ücret; İşten atılan bütün emekçiler işlerine geri dönsün”

Daha sonra kitle 1944 yılında 1 Mayıs’ta katledilenler için Kesaryani Meydanı’na çiçek ve çelenk bırakarak dağıldı.

Atina dışında Selanik şehrinde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Selanik meydanında bulunan Tütün İşçileri Anıtı’nın önünde toplanan sendika ve siyasi partiler ve anarşist gruplar, katledilen işçi emekçileri andı. Volos, Girit, Patra ve adalarda da 1 Mayıs alanlara çelenk bırakılarak kutlandı.

Yunanistan’dan Bir Leninist