Basel’de 1 Mayıs

Aylar öncesinden başlayan 1 Mayıs çalışmaları, İsviçreli sendikaların Covid-19 virüsünden kaynaklı İsviçre genelinde tüm 1 Mayıs eylemlerini iptal ettiklerini duyurmasıyla sonlanmıştı. Bunun üzerine TKEP/Leninist’in de içinde yer aldığı Türkiyeli, Kürdistanlı, İsviçreli yerel grupların oluşturduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu, tüm planlamalarda değişiklikler yaparak tekrar organize etti.

Basel polisinin 1 Mayıs eylemleri ile ilgili "toplu eylemlere müsade etmiyoruz aksi bir durumda eylemcilerin sözcüleri ile konuşmayı tercih ederiz, eğer olumlu bir sonuç alamazsak orantılı bir şekilde davranırız" açıklaması, eylemlere müsade edilmeyeceğini gösteriyordu. Buna rağmen Platform eylem yapma kararı alarak, 1 Mayıs günü saat 14.00’da şehir merkezinde bulunan Kleybeck isimli ana caddenin işgal edilmesi ve buradan şehir merkezine Claraplatz’a kadar yürünmesi konusunda karar alarak, çalışmalarına başladı.

İşgal edilecek caddenin ara sokaklarına 1 Mayıs öncesi dağıtılan bildirilerde, neden Corona virüsüne rağmen 1 Mayıs eylemini yapacağımız, bu eyleme destek verilmesi gerektiği, insanların polisin eylemcilere saldırma ihtimaline karşı bina kapılarını açık bırakmaları açıklanarak; bununla birlikte binalardan evlerde 1 Mayısla ilgili hazırlayabildiği pankartlar ve dövizleri pencere ve balkonlarına asmaları çağrıları yapıldı.

1 Mayıs günü kararlaştırılan saatte ana cadde işgal edildi, ama polis eylem alanında değildi; bunun nedeni eylem sonrası ortaya çıktı. İşgal edilen ana cadde de yaklaşık yarım saat duran kitle şehir merkezine doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişi planlanan mesafeden ana caddeleri işgal ederek ve daha uzun bir mesafe yürüyerek Wettsteinplatz’a ulaştı. Eylem, burada yapılan açıklamanın ardından sonlandırdı.

Eylem sonrası eylem bitiş noktasının yakınlarına ve ara sokaklara gelen polisler, dağılan insanları çevirip, yasak bir eyleme katılma gerekçesiyle para cezası kesip kimlik bilgilerini alarak Basel savcılığının daha sonra dava açacağını bildirdikten sonra serbest bıraktı.

Basel’den Leninistler