< < Covid’le Mücadelede Sağlıkçılar İşten Atılıyor

Tüm dünyayı kasıp kavuran corona pandemisinde en ön saflarda sağlık emekçileri dövüşüyor. Kimi zaman an geliyor kendileri yenik düşüyor bu savaşta.

“Kendimizi silahsız cepheye sürülmüş askerler gibi hissediyoruz” diyerek anlatmışlardı duygularını. Yetersiz ekipman, yetersiz ilaç, yetersiz hastane kapasitesi ve yetersiz sağlık elemanı... Tüm eksikliklere rağmen, evlerine ailelerine gidememe, toplumun kimi kesimlerince dışlanma, virüs kapma tehlikeleri ile yüzyüze salgına karşı savaşıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde ard arda en iyi sağlık emekçilerini ard arda kaybetmişti. KHK ile ihraç edilen sağlık emekçileri ise “işe geri dönmek, salgınla mücadele etmek istediklerini söylemişti. Tutsak olan sağlık emekçileri de... Bunun yanı sıra sağlık örgütleri, şehir içinde olan ancak Şehir Hastaneleri’nin açılması nedeniyle boşaltılmış, atıl durumda olan hastanelerin de hizmete açılması; özel hastanelere el konulmasını gündeme getirmişti.

Bu gelişmeler yaşanırken, Şişli Etfal Hastanesi "hasta yok" diye ultrason bölümünü kapatarak 7 sağlık çalışanını işten attı, 40’a yakın taşeron işçiyi de ücretsiz izne çıkardı...

“Kamuda taşeronu bitirdik yalanını yüzleri kızarmadan söyleyenlerin bu durum karşısında ne diyeceklerini merak ediyoruz” diyerek olayı duyuran DİSK Dev Sağlık İş Sendikası, “Yıllardır sağlık emek ve meslek örgütleri olarak sağlık hizmetinin piyasalaştığını, hastaların müşteri olarak görüldüğünü söylüyoruz. Ama bu durum salgın döneminde bile hastanelerimizin bir ticarethane gibi işletildiğinin kanıtıdır. Pandemi döneminde bir kamu hastanesinde çalışanların işinden olması herhalde sadece ülkemizde görülebilecek bir durumdur. Hastane yönetimi ile yalpan görüşmelerde ise şu anda yoğun olan birimlerde çalışmaya hazır olduklarını da açık bir şekilde ifade eden sağlık işçilerine verilen yanıt işten atmak oldu.

Bakanlığın bir yandan 32.000 sağlık çalışanı alacağım demesi bir yandan yıllardır hastane halkın sağlığı için emek veren sağlık çalışanlarının işten atılması sağlık sistemimizin geldiği noktayı gözler önüne sermiştir” dedi. Sendika, işten atılan sağlık çalışanlarının hemen işlerine başlatılmasını söyledi.