“Bir Milyonla Newroz’a!”

2020 Newroz’u programı, İstanbul ve Amed’de bugün açıklandı.

İstanbul Newroz Koordinasyonu, "Demokrasi, adalet, özgürlük" şiarıyla gerçekleşecek olan Newroz için HDK Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

HDK Eşsözcüsü Gurbet Aydoğan’ın okuduğu basın metninde “Newroz; Türkiye, Kürdistan ve Orta Doğu'da egemen devlet yapısı ve hükümetlerin, baskı sömürü ve zulmüne karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesinin yükseltildiği direniş bayramıdır” dedi.

Kawalardan, Zekiyelere, Rahşanlara, Hallac-ı Mansurlara Mazlumlara, Bedreddinlerden Denizlere direniş geleneğini sürdüren halkları zalim Dehaklara karşı Newroz ateşini büyütmeye çağıran Aydoğan, şöyle devam etti: "Birlikte ve birleşik mücadeleyle tüm demokrasi güçlerini Newroz alanlarını doldurmaya çağırıyoruz. Egemenlere karşı direnişi büyütelim. Sömürgeci savaşlara karşı adil ve onurlu barışı savunmak için tüm halkımızı Yenikapı'da gerçekleştireceğimiz Newroz mitingine çağırıyoruz."

Ardından söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, 21 Mart günü İstanbul'da büyük bir kutlama hazırlığı yapıldığını ifade ederek, bir milyon katılımla Yenikapı’da yapılacak kutlamalar için çalışmaları başlattıklarını duyurdu.

Avcı, tüm halkları 2020 Newrozu'na Yenikapı'ya çağırdı.


“Demokrasi, Adalet Ve Özgürlük İçin Newroz’a”

Amed’de de DTK, HDP, HDK, TJA, DBP, DDKD, PİA, KKP ve KKP-Bakur Sur’da bir otelde basın açıklaması yaparak, “Ji bo azadî, yekîtî, demokrasî”, “Demokrasi, adalet, özgürlük için” şiarıyla kutlanacak Newroz Bayramı’nın startını verdi.

Ortak hazırlanan Newroz metninin Türkçesini DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtçesini ise PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç okudu.

Açıklamada “Bu yıl yine savaşın, yoksulluğun, çözümsüzlüğün gölgesinde Newroz’u kutluyoruz. Tarihsel zulme ve eşitsizliğe bir itiraz olarak doğan Newroz’un ruhu ile bizlere dayatılan savaşa, adaletsizliğe ve inkar politikalarına karşı bugün de söyleyecek sözümüz var” denildi.

“Her zamankinden daha fazla özgürlüğe yakınız! Ve inancımız, kararlılığımız, umudumuz her zamankinden daha güçlüdür. Ulusal birlik ruhu ile onurlu bir barışa doğru

Bizler kazanacağız, mutlaka kazanacağız…” denilerek biten aıklamadan sonra temsilciler de konuşmalar yaptılar ve herkesi, bütün halkları, Türkiye ve Ortadoğu'da meydanlara davet ettiler.

Toplantı, hep birlikte çekilen halaylarla son buldu.