Sivas’ta toplanan binlerce kişi, 33 kişinin yanarak can verdiği Madımak Oteli’ne yürüdü. Otelin “Utanç Müzesi”ne dönüştürülmesi talebi dile getirildi.
SİVAS - 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 canı anmak ve katliamı lanetlemek isteyen binlerce kişi katliamın yaşandığı Madımak Oteli önünde buluştu. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri öncülüğünde Ali Baba Mahallesi'nde cemaevi önünden başlayan yürüyüş Madımak Oteli'nde son buldu. Otelin çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, milletvekilleri ile katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının dışında kimsenin otelin önüne gitmesine izin verilmedi. Otelin önüne karanfiller bırakan aileler, "Bilim ve Kültür Merkezi" olarak kullanılan otelin "Utanç Müzesi"ne dönüştürülmesi talebini tekrarladı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde yapılan yürüyüşe, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP’li vekiller Mahmut Tuğrul ve Müslüm Doğan ile CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Şenal Sarıhan yer aldı. Yürüyüşte birçok demokratik kitle örgütü dışında, Avrupa'dan gelen Alevi örgütleri de yer aldı.
Yürüyüşün ardından konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mühittin Yıldız, "24 yıldır Sivas'ın kara dumanları sönmedi" dedi. Katliamı yapanların bilindiğini belirten Yıldız, adalet bir türlü tecelli etmediğini, Alevilerle birlikte toplumun bütün kesimlerinin adalet talep ettiğini belirtti.
Yıldız, "Demokrasinin olmadığı yerde adalet olmaz. Adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Her ikisinin olmadığı yerde diktatörlük ve zulüm vardır. Katliamlar devam ediyor. Devlet utancı ve ayıbıyla yüzleşmeli ve devlet en azından özür dilemeli" diye konuştu.
Baydemir : Bugün Buraya Üç Karanfil Bıraktık
Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Bugün buraya üç tane karanfil bıraktık. Bunlardan bir tanesine Şeyh Said’in torunları adına bıraktık. Bir tanesini Seyid Rıza’nın torunları adına bıraktık. Bir tanesi de Hacı Bektaşi Veli’nin adına bıraktık” dedi. Sivas'ta yaşananların göz göre göre gelen bir katliam olduğunu belirten Baydemir, “Bu katliamı gerçekleştiren zihniyet, Roboski katliamıyla aynı zihniyettir. O dönemin adalet zihniyetiyle bu dönemin adalet zihniyetti aynıdır” diye konuştu.
Diyarbakır'da Alevi kurumlarına cemevi yapımı için yer tahsis ettiği için hakkında fezleke düzenlendiğini hatırlatan Baydemir, şunları söyledi: "Tam da bu noktada yapılması gereken yekvücut olmaktır. Madımak Otel’i bir ‘Utanç Müzesi’ haline dönüştürünceye kadar, mücadelemiz devam edecek. O dönem bu otelin etrafını saran güruh, ‘Sivas laiklere mezar olacak’ diyordu. Bugün o güruhun zihniyetini cemevi inşa ettiğimiz için, laikliğe zarar getirdiğimiz gerekçesiyle hakkımızda soruşturma açtılar. Ve bir kez daha Sivas’tan haykırarak söylüyorum; Pir Sultan Abdal Cemevi’ni inşa etmekle gurur duyuyorum. Değil iki yıl, 120 yıl zindana koysanız dahi cemevi inşa etmeye devam edeceğiz.”
Sivas Katliamının başından beri avukatlığını üstlenen CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da, "adalet" vurgusu yaptı. 24 yıldır mahkemelerden bir sonuç alınamadığını belirten Şarıhan, "Biz elimizden geleni yaptık. Failler belli olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından katliamda yaşamını yitirenler için semah dönüldü. Daha sonra anma etkinliği sona erdi.