Yaklaşık 1 yıl önce bölünerek bir kısmı taşınan Şişli Etfal Hastanesi emekçileri, döner sermaye hakları için 5 Mart günü bir basın açıklaması yaptı.
SES Şişli Şubesi, Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi’nde Döner Sermaye Eşitsizliği’ne Son Verilsin” diyerek yaptıkları basın açıklamasında, 6 aydır döner sermaye primini alamadıklarını söyledi.
İlk olarak söz alan bir sağlık emekçisi, “Faturalarımız kabardı, marketler ateş pahası, yaşamımız giderek zorlaştı” diyerek hastaneler arasında döner sermaye prim ve puanlamaları hesaplamalarında farklılıklar olduğunu söyledi. Eğitim Araştırma hastanesi çalışanları ile devlet hastanelerinde çalışanların döner sermayeden aldıkları paylar arasında ciddi uçurumlar olduğunu anlattı ve bu sorunların 6 aydır yaşandığını söyledi.
Konuşmanın ardından SES Şişli Şubesi Yönetim Kurulu adına basın açıklaması okundu ve “Biz Etfal çalışanları olarak son altı aydır yaşadığımız ekonomik sıkıntılara hastaneden aldığımız ek ödemelerin kesilmesi de eklendi. Ağustos ayında hepimizin bildiği gibi hastanenin bir kısmını Çayırbaşı’na taşıdılar. Taşınmayla birlikte döner sermaye primlerimiz düşmeye başladı. Bu düşüş hala devam ediyor. 6 aylık bu süreçte taşınmanın etkisi olduğu muhakkak. 6 aydır sabrettik. 2019 Ocak ayı döner sermayesi primleri en yüksek olması gereken ay olmasına rağmen, kimi arkadaşlarımız çok az kimilerimiz hiç almadı. Şaka gibi şaka... Bu bölge için hayati öneme sahip bir hastane olmasına rağmen adım adım parçalara ayrılarak İstanbul’un farklı noktalarına taşınması planlanan hastanemiz, şu an hizmet vermeyi sürdürüyor. Hastanelerin birleştirilmesinin bedelini de yine biz çalışanlara ödetiyorlar. Kadın Doğum ve Çocuk bölümlerimizin taşınması sonrası azalan başvuru sayısı, İsmail Akgün’ ile birleştirilmemiz sebebiyle artan personel sayısı gerekçe gösterilerek çalışanların aldıkları ek ödemeler son altı aydır ödenmiyor” denildi.
Ekonomik krizin sağlık emekçilerinin yaşamlarına olumsuz etkilerine değinilerek, performans vb gerekçelerin de emekçilere ekonomik sıkıntı yarattığı anlatıldı; “Hastane yönetiminden taleplerimiz: performans ödemelerinin adaletli ve zamanında yatırılması, bölünme, birleşme, taşınma faturalarının bize ödettirilmemesi, ekonomik kriz gerekçesiyle fazla mesailerin kaldırılıp az kişiye çok iş yaptırılmasına son verilmesi” denildi.
Tabipler Odası adına yapılan konuşmada da sağlık emekçilerinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kuru soğana muhtaç edildiği söylenerek “17 yıldır bu ülkenin zenginliklerini üstlerine geçirenler zenginleşenler krizin bedelini bize ödetmeye çalışıyor. Biz emekçiler ödemeyeceğiz. Krizin bedelini 17 yıldır zenginleşenler ödesin” denildi.
Atılan “Sağlıkta performans ölüm demektir” sloganları ile sağlık emekçilerinin eylemi sona erdi.