< “Bir Kez Daha Söz Veriyoruz: Düşlerini Yarım Bırakmayacağız”

SGDF’nin çağrısıyla, Kobanê ile dayanışma için çocuklara oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015’da Urfa Suruç’ta Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençler, IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu katledilmişti. Suruç’ta katledilen 33 genç için bugün sabah saatlerinde mezar başlarında, katledildikleri yerde, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir ve pek çok merkezde anma eylemleri düzenlendi.

İstanbul Kadıköy’de Halitağa’da yapılacak olan anma için saatler öncesinde Kadıköy Kaymakamlığı 24 saatlik eylem yasağı koydu. Buna rağmen çok sayıda kişi Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla toplandı. “Kalplerimiz Adalet İçin Atsın” pankartının açıldığı eylemde katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Devrimci Öğrenci Birliği’nden öğrencilerin de katıldığı eylemde sık sık “Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet”, “Suruç’un Hesabı Sorulacak” , “Katillerden Hesabı Gençlik Soracak” sloganları atıldı.

Eylemde ilk sözü alan SGDF Eşbaşkanı Müslüm Koyun, “Amara Kültür Merkezi’ne gömülmek istenen yalnızca 33 tane insan değildi. Oraya gömülmek istenen fikirlerdi, oraya gömülmek istenen iddialardı, oraya gömülmek istenen Türkiye ve Kürdistan halklarının birleşik devrim mücadelesini kendisidir. Bilmeliler ki biz bitti demeden bitmez ve onların gömdüğü her yerden yeniden dirilmeye yeniden mücadele alanlarını kendimize hedef etmeye ant içmiş sosyalistler ve devrimcileriz” dedi. Koyun açıklamasında “‘Kobanê düştü düşecek’ diyenlere Kobanê düşmedi düşmeyecek. Ama siz düşeceksiniz. Ama bunu çok iyi bilsinler ki biz sosyalist gençler olarak sokaklarda direneceğiz mücadelemizi büyüteceğiz” de dedi.

Eyleme katılan DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu bir konuşma yaptı ve Kobane Kumpas Davası tutsağı Alp Altınörs’ün ve eski HDP Eşbaşkanı Figen Yüksedağı’n gönderdikleri mesajlar okundu. Son olarak katliamda çocuğunu kaybeden ve çocuğunun mezarında yaptığı konuşma sebebiyle tutuklanan Besra Erol’un mesajı okundu.

Suruç Aileleri İnisiyatifi adına basın açıklamasını Ezgi Gürbüz okudu. 9 yıldır 33 düş yolcusunun takipçileri olduklarını vurgulayan Gürbüz, “Bu gün burada onların huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Düşlerini yarım bırakmayacağız. Aradan geçen 9 yılda onlar için yürüttüğümüz adalet mücadelesi bize güç verdi. Benken biz olduğumuz, onların yoldaşlarıyla çoğaldığımız 9 yıl. İsimlerini birer meşale gibi taşıyıp adalet mücadelesi yürütenleri gördükçe daha da onurlandık. Başta bu meydan olmak üzere mezar başlarında yaptığımız anmalarda, mahkeme salonlarında ve yaptığımız etkinliklerde bizi yalnız bırakmadılar.” dedi.

Açıklamanın ardından yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun tek tek isimleri okundu ve daha sonra anma sona erdi.

Anmanın ardından eyleme katılan gençler sloganlarla yürüyüşe geçti. Kısa süre sonra polisin saldırısı ile karşılaşan gençler, Kadıköy sokaklarında darp edilerek gözaltına alındılar.