Mücadeleci Sendikalar, "Temmuz'da Zam Şart" kampanyası kapsamında Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaparak "Zam yok" diyen Çalışma Bakanı'na tepki olarak oturma eylemi yaptı.

"İnsan onuruna yakışır bir yaşam için mücadelemizi Haziran ayında "Temmuz'da Zam Şart" kampanyası başlatan Mücadeleci Sendikalar bugün Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaparak talebini yineledi.

Süreyya Operası "Enflasyon Altında Ezilmemek, Yoksulluğa Ve Hayat Pahalılığına Teslim Olmamak İçin Ücretlere Temmuzda Zam Şart" yazılı pankart açılarak "İnsanca Yaşamaya Yetecek Ücret İstiyoruz", "Temmuzda Zam Şart", "Asgari Ücret Azami Sefalet", "Sefalet Ücretini Kabul Etmiyoruz", "Asgari Ücrette Vergiye Son" yazılı dövizler taşındı.

Eylemde sık "Asgari Değil İnsanca Yaşam", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni", "Direne Direne Kazanacağız" "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.

 

"Hükümet Zammın Z'sini Ağzına Almadı"

Basın metnini okuyan Tahsin Mert Saygın, asgari ücrete temmuzda zam ve insanca yaşamaya yetecek ücret talebiyle bir kampanya yürüttüklerini belirterek, "Asgari ücret 17 bin lira, emekli aylığı 10 bin lira. Ücretlerin, açlık sınırının altında kaldığı bir dönemdeyiz. Krizi yaratan kapitalistlerin kârı katlanırken, işçi ve emekçilerin ücretleri ise gün be gün enflasyon karşısında eritildi. Emekçileri ve emeklileri sadece seçim zamanı hatırlayan hükümet, 2024'te herhangi bir seçim olmadığı için zammın 'z'sini bile ağzına almadı" dedi.

 

"İşçiye Zam Yok Şirketlere Finans Kurumlarına Yüksek Faiz Garantileriyle Sermaye Transferi"

Hükümet, Mehmet Şimşek'in "Orta Vadeli Ekonomi Programı" ile patronların kârını koruyup, krizin acı reçetesini emekçilere yutturmaya çalıştığını kaydeden Saygın, "Binlerce taşeron işçi kadro, öğretmenler atama beklerken hükümet açıkladığı kamuda tasarruf paketi ile emekli olanların yerine yapılacak alımlar dışındaki personel alımlarını durdurduğunu açıkladı. Sarayın harcamalarında tasarrufa gidilmezken, sermayeye peşkeş çekilen köprü ve otoyollara yapılacak fahiş ödemelerle ilgili bir tasarrufa gidilmezken, kamunun 'tasarruf' yaptığı söylemi ile işçi ve emekçilerden fedakarlık isteniyor. Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf paketiyle güya önce kamu sonra emekçiler tasarruf edecek. Fakat emekçilerden edeceği tasarruf ile kamuda açıklanan tasarruf miktarı arasında dağlar kadar fark var. Kamudaki tasarruf miktarı yılda 1 milyar dolar iken, emekçiler edeceği tasarruf ile refahtan payını alamayacak ve ağır vergi yükleri ile karşı karşıya kalacak. Zamlar emekçilerin her alandaki harcamalarına yansıyacak. Özel-Kamu işbirliğiyle tüm hizmetleri tekeline alan şirketler kendi karları için zam yapıyor. Elektriğe, suya, doğalgaza, benzine, yol, köprü geçişlerine zamlar yağmur gibi yağıyor. Ücretlere yapılan zamlar enflasyonun nedeni olarak gösterilirken iğneden ipliğe her şeye zam yapılıyor. Holdinglere ve küresel finans kurumlarına yüksek faiz garantileriyle sermaye transferi sürerken şirketler ürün ve hizmet fiyatlarını artırarak yüksek kâr enflasyonu sayesinde daha da büyüyor, kar oranlarından herhangi bir tasarrufa gitmiyor. Madem zamlar enflasyona sebep oluyordu şirketler neden bu hizmetlere zam yapmayı sürdürüyor? Çünkü iktidar için aslolan işçi ve emekçinin cebindeki üç kuruşu da şirketlerin ve holdinglerin kasasına aktarmak" dedi.

 

"Enflasyonda Savaşta Olan Ülkeleri Geçtik"

Türkiye'nin dünyada yüzde 75 enflasyon oranıyla ilk sıralarda olduğunun altını çizen Saygın, Türkiye'nin savaşta olan Rusya ve Ukrayna'dan daha yüksek bir enflasyon oranına sahip olduğunu belirtti.

Enflasyonda rekor kırmış durumda olduğumuzu belirten Saygın, hükümet cephesinin sözcülerinin 'Asgari ücrete zam yok! Zam yaparsak, enflasyon artmaya devam eder' dediğini hatırlatarak "Ama yapılan tüm araştırmalar bunun tam tersini ortaya koydu. Enflasyonun artmasındaki en büyük faktörün 'şirketlerin kârı' olduğu bir kez daha ortaya kondu. Bunu hükümetin en yakınındaki kurumlardan biri olan TÜİK başkanı dahi itiraf etmek zorunda kaldı. TÜİK başkanı Erhan Çetinkaya da 'şirketlerin fahiş karları enflasyona sebep oldu' demek zorunda kaldı" dedi.

 

"Bakanlara Zam, Emekliye, İşçiye, Emekçiye Fedakarlık"

İşçi ve emekçilere zam yapılmayarak tasarruf yapılması beklenirken, bakanlara yapılan fahiş zamlı maaşlara işaret eden Saygın, "Mücadeleci sendikaların, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin baskısı sonucu asgari ücret gündemin önemli parçası oldu. Yaptıkları çürük toplu sözleşmeler asgari ücrete zam yapılması sonucu boşa düşeceği için aylardır sesini çıkarmayan konfederasyon merkezleri aşağıdan yükselen tepkiler nedeniyle ortak açıklama yaparak sözün özünü söylemek gerekirse gaz alma telaşına girişti. Her asgari ücret görüşmeleri masasında olan ve esas işlevi düşük ücretlere işçi ve emekçileri razı etmek olan sendika bürokratı da herhangi bir eylem planı açıklamadan kof bir söylemle asgari ücrete artış talep etti" dedi.

Bugün işçi ve emekçilerin yaşadığı açlık ve yoksulluk koşullarının, ortalama ücret haline gelen asgari ücret düzeninin sorumlularından biri de bu sendikaların tepesine çöreklenmiş bürokratik anlayış ve onun temsilcileri olduğunu belirten Saygın "Asgari ücrete 'Temmuzda zam şart' dedik. 'İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz' dedik. Bakanlar kalktı kendi maaşlarına zam yaptı. Elektriğe yüzde 38 zam geldi. Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı kalktı. Barınma ve diğer tüm ihtiyaçlarımızı daha da pahalı hale getiriyorlar. Bakan Şimşek vergi planlarını açıklamaya ve hazırlamaya devam ediyor. Emekçilerin üzerine bu zam ve vergi planlarıyla çullanıyorlar. Enerji, özel eğitim kurumları, inşaat, market, taşımacılık, tekstil, depo, metal sektöründe sendikalarımızla her işyerinde 'temmuzda zam şart' mücadelemizi, emeğimizi sömüren patronlara, vergi yükleri ve zamlarla hayatımızı dahada zorlaştıran hükümetin ekonomi programına karşı sürdürmeye devam edeceğiz. Açlık sınırının altında asgari ücreti kabul etmiyoruz. Temmuzda zam şart demeyi sürdürüyoruz. Büyük zenginliği var edenler emekçiler, bu zenginlikten payını alan patronlar olamaz. Tüm toplumsal zenginlikleri üretenler işçi, emekçiler olurken, servetleri bizden çaldıkları olan patronların sömürü düzenine dur diyoruz. Emekçilerin ücretlerine zam talebinin yerine getirilmesini yineliyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" dedi.

 

"Temmuz'da Zam Şart Mücadelemiz Sürecek"

Basın açıklamasının ardından "Temmuz'da Zam Şart" talebimizi duymayan görmeyenlere karşı oturma eylemine geçildi. Bakanın "Zam yok" sözüne ve hükümetin işçi emekçilerden tasarruf politikalarına karşı ses çıkararak ve sloganlarla bir süre oturtuldu. İşçiler "Asgari Ücretle Git Sen Yaşa Bakan" sloganı attı.

Mücadeleci Sendikalar, insanca yaşayacak ücret için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayarak tüm işçi ve emekçileri birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.