< "Edip Ve İbrahim Çelik'i Kaybedenler Cezasızlıkla Korunuyor"

Cumartesi Anneleri/ İnsanları 1007. Hafta eyleminde gözaltında kaybedilen İbrahim Çevik ve Yakup Çevik için Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1007. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen baba oğul İbrahim Çelik ve Edip Çelik'in akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Basın açıklamasını okuyan Avukat Eren Keskin, 30 yıl önce Batman’da Hizbullah tarafından evlerinden alınarak kaybedilen baba-oğul İbrahim Çelik ve Edip Çelik'in akıbetlerini sormak için buluştuklarını söyledi.

 

"Binlerce Cinayet Ve Kaybetmeden Sorumlu Hizbullah Kollanıyordu"

90’lı yıllarda Batman, Hizbullah’ın üssü konumunda olduğunu belirten Keskin, "Örgüt, Batman Silvan-Diyarbakır üçgeninde binlerce cinayet ve zorla kaybetmeden sorumlu tutuluyordu. Ancak Hizbullah bu suçları işlerken Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu raporunda da anlatıldığı gibi, güvenlik ve idari bürokrasinin kollaması, desteği, göz yumması ve yol vermesine işaret eden bir biçimde hiçbir engelle karşılaşmıyordu" dedi..

Devlet şiddetinin sınır tanımadığı 90’lı yıllarda, kayıp yakınlarının Galatasaray’da, Diyarbakır Koşuyolu’nda, Batman Gülistan Caddesi’nde fotoğraflarını taşıdığı çok sayıda insanın Hizbullah tarafından kaçırılarak kaybedildiğini hatırlatan Keskin, İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik'in de bu insanlardan ikisi olduğunu söyleyerek dosyayı paylaştı.

 

"Çelik Ailesinin Başvuruları Sonuçsuz Kaldı"

50 yaşındaki 9 çocuk babası İbrahim Çelik, Batman’ın Soğuksu Mezrası’nda yaşıyor ve tarımla uğraşıyordu. İbrahim Çelik’in evine 10 Temmuz 1994 gecesi maskeli ve silahlı dört kişi geldi. Bu kişiler yer gösterme bahanesiyle İbrahim Çelik’i zorla yanlarında götürdü.

Durumdan şüphelenen 19 yaşındaki Edip Çelik de babasını yalnız bırakmamak için peşlerinden gitti. Baba-oğul eve dönmeyince endişelenen aile Jandarma’ya ve Emniyet’e başvurdu. Aile daha sonra olayla ilgili Hizbullahçıların isimlerini vererek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak ailenin bütün başvuruları sonuçsuz kaldı; İbrahim Çelik ve Edip Çelik’ten bir daha haber alınamadı.

 

"İbrahim Ve Edip'i Kaybedenler Cezasızlıkla Korundu"

Merese Çelik’in, oğlunun ve eşinin bulunması için yaptığı başvurular ile ilgili etkin bir araştırma ve soruşturma yürütülmedi. İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in akıbetleri 30 yıldır karanlıkta bırakıldı, onları kaybedenler cezasızlıkla korundu.

 

"Zamanaşımını Suçu Cezasız Bırakma Aracı Yapmaya Son Verin!"

1007. haftada bir kez daha siyasi ve adli makamlara seslenen Keskin, "Zamanaşımı hükümlerini gözaltında kaybetme suçunu cezasız bırakmanın bir aracı olarak kullanmaya son verin! Kayıp yakınlarının hakikat ve adalet arayışını vazengellemekten geçin!" dedi.

Devlet yetkililerinin İbrahim Çelik ve Edip Çelik’in akıbetlerini açığa çıkaracak etkinlikte soruşturma-kovuşturma yapma ve failleri cezalandırma yükümlülüğünü yerine getirmesini isteyen Keskin sözlerini "Kaç yıl geçerse geçsin İbrahim Çelik ve Edip Çelik için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" diyerek bitirdi.

 

"Dedemizi, Dayımızı Fotoğraflardan Ve Ailemizin Acılarından Tanıyoruz"

Ardından İbrahim Çevik'in torunu Şevil Çelik 1007. hafta için yazdığı mektubunu okudu. 30 yıl önce Batman Soğuksu’daki evlerinden alınıp götürüldükten sonra kendilerinden haber alınamayan İbrahim ve Edip Çelik’in ailesi olarak geldiklerini söyleyen Çelik, "30 yıldır Anneannem oğlunu ve eşini, Annem babasını ve kardeşini, torunlar olarak biz de dedemizi ve dayımızı arıyoruz.

Biz dedemizi ve dayımızı hiç görmedik. Onları fotoğraflarından tanıyoruz. Bir de anneannemizin ve annemizin gözyaşlarından, hiç azalmayan acılarından" dedi.

 

"Anneme Anneanneme Bu Acıları Yaşatanlar Cezalandırılsın"

Galatasaray’da büyüyen bir "Cumartesi Torunu" olduğunu beliraten Şevİl Çelik, "Dedeme, dayıma ne olduğunu bilmek istiyorum. Onların bir mezarı olsun istiyorum. Anneme, anneanneme bu acıları yaşatanlar bulunsun, yargılansın istiyorum. Adalet yerini bulsun istiyorum.

Ailesi olarak İbrahim Çelik ve Edip Çelik’i aramaya devam edeceğiz. Onlara ulaşma umudumuzu kaybetmeyeceğiz" dedi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

https://www.facebook.com/OnsozTvYayin/videos/1010603994030244/