640. F Eylemi: "Zindanlar Can Almaya Devam Ediyor!"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 640. Hafta eyleminde zindanlarda tedavileri sağlanmayan hasta tutsakların ölmekte olduklarına dikkat çekilerek, ağır hasta tutsak Mehmet Edip Taşar'ın sağlık durumunun ağır olduğu ve bir an önce serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta tutsakların sağlık sorunlarına ve yaşadıkları hak gasplarına dikkat çektiiği F eyleminin 640. haftasında Mehmet Edip Yaşar'ın sağlık durumuna ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Basın açıklamasını okuyan Mukaddes Şamiloğlu 640 haftadır dikkat çektikleri, çözümsüzlüğe terk edilmiş sorunlar zindanların can almaya devam ettiğini belirterek 20 Haziran günü, kanser hastası Yıldırım Han'ın, tutuklu bulunduğu Şırnak T Tipi Kapalı Zindanı'ndan tedavi için gönderildiği Ankara'da yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

Yine 27 Haziran günü ise Afyon Bolvadin T Tipi Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan 36 yaşındaki Şefik Esen'in 40 gündür tedavi gördüğü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamanı yitirdiğini belirterek zindanlardaki ölümlere dikkat çekti.

Gerekli tedavi ve bakım sağlanamadığı halde ağır hasta tutsakları zindanlarda tutmanın sağlık ve yaşam haklarının ihlaliyle sonuçlandığını, buna rağmen, tutsakların tedavi maksadı ile serbest bırakılmalarına yarar yasal imkanlardan yararlandırılmamalarının, ortada bir kasıt olduğunu göstermekte olduğunu kaydeden Şamiloğlu, herkesin tutsakların ölümlerinin birer cinayet olduğu gerçeği ile yüzleştirdiğini belirterek "Eşit, adil, ayrımsız, hak temelli bir yaklaşımla sorunların çözümü için yetkililer derhal harekete geçmeli, mahpus cinayetleri önlenmelidir" dedi.

Şamiloğlu, halen Marmara 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde tütulan ve iki defa kalp krizi geçirmiş olan 68 yaşındaki ağır hasta mahpus Mehmet Edip Taşar'ın sağlık durumuna ilişkin bilgileri aktardı.

Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, hipertansiyon, yüksek diyabet, prostat, görme yetisinde azalma ve uykusuzluk sorunları yaşamakta olan Taşar'ın, yürüme güçlüğü nedeniyle tekerlekli sandalye ile hareket edebilği, özbakım ve beslenme gibi ihtiyaçlarını dahi başkalarının yardımı ile yapabildiğini belirten Şamiloğlu, "Gönderdiği mektupta aktardığı üzere; Uzun süredir kalp, diyabet ve hipertansiyon hastası olan Taşar'ın sağlığı 2022 yılında tutuklanmasının ardından hızla bozulmuş, hastalıkları yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Toplam 17 defa anjiyo olan ve 6 damarına stent takılan Taşar, her an yeni kalp krizi riski ile yaşamaktadır. Bazen günlerce yatağından çıkamamakta, zaman zaman arkadaşlarının desteğiyle ayağa kaldırılıp 10 dakika dolaştırılabilmektedir" dedi.

Görme yetisinde ortaya çıkan azalmanın önlenmesi için önerilen ameliyatın, zindan koşulları ve kronik hastalıklarının yarattığı risk nedeniyle yapılamadığını vurgulayan Şamiloğlu, "Düzenli olarak yapması gereken tansiyon ve şeker seviye ölçümlerini ise ölçüm aletleri verilmediği için takip edememektedir" dedi.

Hastalıkları nedeniyle haftanın 3 gününü hastanede geçirmek zorunda kalan ve tekerlekli sandalye ile götürülüp getirilen Taşar'ın; ağır ve kronik hastalıklarından kaynaklı olarak 3 defa Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edildiğini, ancak infaz erteleme talepleri karşılamadığını da aktaran Şamiloğlu ATK'ya yeniden başvuru yapıldığını ve süreç devam etmekte olduğunu söyledi.

Bu sevkler sırasında, siyasi nedenlerle zindanda olmasından kaynaklı olarak tahliye edilmediğine dair konuşmalara şahit olduğunu belirten Mehmet Edip Taşar'ın halen zindanda tutuluyor olmasının sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Şamiloğlu, "640. F Oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta mahpus Mehmet Edip Taşar ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması İçin yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" dedi.

Eylem "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Mehmet Edip Taşar Serbest Bırakılsın", "Tedavi Haktır Engellenemez", "Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.