"Ağır Hasta Tutsak Fatma Özbay 2023 Eylül'den Beri Hastaneye Götürülmedi"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından yapılan 639. F eyleminde ağır hasta tutsak Fatma Özbay'ın 2023 yılından beri hastaneye götürülmediği ve yaşamının tehdit altında olduğu belirtilerek serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından her hafta Cumartesi günü hasta tutsakların sağlık sorunlarına dikkat çekmek için yapılan eylemin 639. Haftasında ağır hasta tutsak Fatma Özbay için bir araya gelindi.

Basın açıklamasında 12 Mayıs’ta Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu (CİK)’nda tekli hücrede tutulan 20 yaşındaki Reber Soydan'ın intihar olarak açıklanan şüpheli ölümünün ardından, 17 Haziran günü de Van T Tipi Kapalı CİK’nda tutulan 35 yaşında ki Mecid Yılmaz’ın rahatsızlanması üzerine kaldırıldığı revirde ‘bir şeyin yok’ denilerek gönderildiği koğuşunda, kısa bir süre sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği hatırlatılarak zindanlarda tutsakların ölümle yüzyüze olduklarına dikkat çekildi.

Zindanlarda uygulanan hak ihlalleri can almaya devam ederken, yasalar gereğince tutsakların yaşam ve sağlık haklarını koruyacak her türlü önlemi almakla görevli Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enes Yavuz Yıldırım’ın yaptığı açıklamada ölümlere ve ihlallere hiç değinmeden, tek kişilik hücrelerin Avrupa’dakilerden daha büyük olması ile övünüp, _2026’ya dek 34 yeni hapishanenin yapılacağını" bir "müjde" olarak duyurduğu hatırlatıldı.

639. F eyleminde halen Aliağa Şakran T Tipi Kadın Kapalı Zindanı'nda tutulan ağır hasta tutsak Fatma Özbay’ın sağlık durumunu paylaşıldı.

Fatma Özbay ; meme kanseri, vertigo, migren, bel-boyun fıtığı, hastası olup, bu hastalıkları yanında bağırsaklarında polip, boynunda nodül ve karaciğer yağlanması şikayetleri bulunuyor. Göz rahatsızlığı nedeni ile de ameliyat edilen ancak düzenli kontrol, tedavi ve bakım sağlanamadığı için sağlık durumu hızla bozulan Fatma Bozay, yaşamını sürdürebilmek için desteğe ihtiyaç duyuyor.

Mayıs 2018’de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde 3. evre meme kanseri tanısıyla ameliyat edilen Fatma Özbay’ın sol memesi tamamen alındı. Ameliyattan sonra “8 seans kemoterapi ardından 25 seans radyoterapi ve sonrasında ilaç tedavisi görmesine rağmen, tümör yayılmaya devam etti.

Fatma Özbay, 1998’den beri hapiste. Kanser hastalığı, bilinen kronik rahatsızlıkları yanında vücudunun bir çok organını hatta böbreklerini, bağırsaklarnı etkiledi. En son olarak gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle Lazerle ameliyat edildi. Düzenli kontrol ve tedavi uygulanması gerekiyor. Ancak en son 2023 Eylül ayında kontrole götürüldüğünü daha sonra tüm girişim ve başvurularına rağmen tedavisinin yapılmadı.

Zorlamalar sonucu bir defa İzmir Şehir hastanesine sevk edildiğini ancak hiçbir işlem yapılmadan ve tedavisiyle ilgili birime götürülmeden geri hapishaneye getirildi ve bu süreçte kendisine psikolojik baskı yapıldı.

Fatma Özbay'ın sağlık sorunları her geçen gün geri dünüşü olmayan bir sürece eviriliyor. Çünkü kanser için kullandığı ilaçlar kemik erimesine ve diğer iç organlarda harabiyete neden oluyor ve kemiklerde ani kırılma riski bulunuyor.

Fatma Özbay'ın kardeşi İHD'ye verdiği bilgidr “Kardeşim kanser hastası ve doğal olarak bu hastalığın hapishanede tedavisi oldukça zor ve bizler bu durumdan etkileniyor kaygılanıyor, endişeleniyoruz. Kardeşimi bir an önce serbest bırakmalarını ve gerekli tedavilerine dışarıda başlamak istiyoruz, bırakmayacaklarsa da tedavilerini gerektiği gibi yapmaları gerekiyor. Kardeşim ağır hasta" diyerek Geç olmadan yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

Hapishane koşullarının sağlığına malum olumsuz etkisi yanında 2023 Eylül ayından bu yana kontrol ve tedavi için hastaneye götürülmeyen Fatma Özbay’ın sağlığının ve yaşamının ağır tehdit altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, tedavi olabilmesi için infaz ertelemesi kararı ile serbest bırakılması gerekmektiği vurgulandı.