Colemêrg (Hakkari) Belediyesi'nin 3 Haziran'da gasp edilmesine karşı kentte "Belediyeler halkındır, gasba izin vermeyeceğiz" şiarıyla DTK, HDK, DBP, TJA, DEM Parti ile Emek ve Özgürlük İttifakı'nın diğer bileşenlerinin organize ettiği miting, Tekser Mahallesi'ndeki Otogar Alanında düzenlendi.

Türkiye ve Kurdistan’ın pek çok şehrinden gelen binlerce kişi miting alanına aktı. Şehir dışından gelen araçlar şehre alınmayınca, halk şehrin tüm mahallelerinden, sokaklarından, otoyollarından sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla yürüyerek geldi.

Sabah saatlerinde önce DEM Parti İl Binası önünde toplanan yüzlerce kişi uzun süre burada halay çekti. Ardından onbinlerce kişi “Colemêrg ya me ye”, “Bijî berwxedana Colemêrgê" ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla iki koldan miting alanına yürüdü.

“Tecridi kıracağız, kayyumu göndereceğiz”, “Gasba hayır, kayyuma hayır”, “İrademe dokunma, belediyeler halkındır” ve “ Kayyum kıyımdır, gasba geçit yok” pankartları asılan alana, polisin uzun süren aramaları nedeni ile çok uzun sürede girilebildi.

Miting, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından tutsak edilen Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın mesajı mitingde okundu. Akış’ın "Onurlu Colemêrg halkı, iradeniz için göstermiş olduğunuz kararlı duruş için hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bedeli ne olursa olsun direnmeye devam edeceğiz" mesajı sloganlarla karşılandı.

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe konuşmasında kayyumlar eliyle Kürt halkına düşman hukuku uygulandığını söyleyerek “Bu kararlar adliye binasından değil, AKP Genel Merkezi’nde alınıyor. Kayyum olarak atanan vali, bu kentte kara leke olarak geçecek. Bu halk sizi istemediğini bir kez daha gösterdi. Halkımız sonuna kadar irade gaspına karşı direneceğiz. Çiftliğe çevirdiğiniz bu kenti sizden alacağız. Halkın iradesi üzerinde irade tanımıyoruz” dedi.

Miting boyunca, katılımcı siyasi parti temsilcileri ve sendika yöneticileri birer konuşma yaptı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bunlar bize düşman dağımıza Zap’a düşman. Sümbüle düşman, hukukçumuza düşman, 83 yaşındaki Makbule annemize, gençlerimize düşman. Bunlar bizim dostlarımız değil. 31 Mart’ta Kürdistan halkı Türkiye halkları tam da bize düşmanlık yapan bizi yok sayan bu anlayışı sandığa gömdü ama utanma yok arlanma yok. İki dönemdir kayyum atanmış, kayyumlar belediyeleri soymuş, talan etmiş, Kürt’ün diline kültürüne düşmanlık yapmış kentler toz içerisinde. Çamur içerisinde işsizlik ve yoksulluk içerisinde kıvranıyor, beyefendi diyor ki ben hukuk uyguluyorum. Hangi hukukmuş bu? Bu düşmanlık hukukudur. Bizler var olduğumuz müddetçe, Seyit Rızalar gibi, Şêx Saidler gibi, Mazlumlar gibi Mahirler, Denizler, İbrahimler, Sakineler gibi asla bu düşman hukuku karşısında pes etmeyeceğiz. Bir gün mutlaka ama bir gün mutlaka Hakkari halkı, Amed halkı, Dersim halkı iradesini yansıtacak ve iradesi demokratik bir ortamda kendi kentlerini yönetecek. Bizler iki dönemdir kayyuma pes etmedik. İki dönemdir bu kayyumcu anlayışı sandığa gömdük. Üçüncü dönem hangi yüzle kayyum atıyorsunuz, buyrun açıklayın” dedi.

Miting, konuşmalarla sona erdikten sonra, binlerce kişi yine sloganlarla kent merkezine yürüdü.