Hakkari Belediyesine kayyım ataması Esenyurt'ta protesto mitingle edildi. Yoğun polis ablukasına rağmen Esenyurt Meydanı'nda toplanan halk geri adım atmadı. Esenyurt sokaklarında konuşma ve sloganlarla kayyım atanması protesto edildi.

Hakkari Belediyesine kayyım ataması nedeniyle bir çok kentte protestolar devam ediyor. İstanbul'da DEM Parti'nin Esenyurt Meydanı'na yaptığı çağrı üzerine aralarında Mücadele Birliği Platformu üyelerinin de bulunduğu devrimci örgütler, demokratik kitle örgütleri, siyasi partilerden yüzlerce kişi Hakkari Belediyesine kayyım atamasını protesto etmek için toplandı.

Eylemden saatler öncesinde Esenyurt Meydanı'nı ve çevresinde çevik kuvvet ve özel hareket kuvvetleri tarafından ablukaya alındı. Akrep ve polis araçları sürekli devriye gezerek halkı taciz edip uzaklaştırmaya çalıştı. DEM Parti Esenyurt ilçe binasının önüne de polis yığınağı yapıldı.

DEM Parti binasından çıkan milletvekilleri ve DEM Parti yöneticilerinin halkla bir araya gelmesini önlemek için polis kitleyi ve parti binasından çıkanların etrafına kalkanlarla barikat oluşturdu.

Kitle polisin taciz ve tehditlerine rağmen sloganlarla Kürt halkının iradesinin gasp edilmesini Kayyum Defol", "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", "Bijî Berxwedana Colemêrg", "Kayyuma Geçit Vermeyeceğiz" sloganları atarak Esenyurt sokaklarında yürüyüş yaptı.

 

"Bijî Berxwedana Colemêrg"

Esenyurt Meydanında "Kayyum Darbesine Geçit Yok" şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Mitingde "Kayyum defol" tişörtleri giyildi. Açıklamada, "Tecridi Kırmak İçin Özgürlüğe Ses Ver", "Belediyeler Bizimdir, Gasba İzin Vermeyeceğiz" yazılı pankartlar açıldı. Kitlesel gerçekleştirilen açıklamada, ıslıklar, alkışlar, zılgıtlar eşliğinde sürekli olarak "Bijî Berxwedana Colemêrg", "Kayyım Defol", "Direne Direne Kazanacağız", "Jin Jiyan Azadî" sloganlarını atıldı.

 

Kürtlere Sahip Çıkmazsan İstanbul'a Sahip Çıkamazsın

Meydana girmek isteyen halkın önü polis tarafından kesilerek, ablukaya alındı. Abluka içinde açıklama yapıldı. İlk olarak DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, kayyum zihniyetini kabul etmediklerini belirterek, "Sizin hiçbir belediyeyi yönetmeye hakkınız yok. Bu zihniyet, Kürtlere dönük faşist bir zihniyettir. Herkese çağımızdır, gelip belediyeye sahip çıksınlar. Bugün buna karşı çıkmazsanız İstanbul'a da sahip çıkamazsın. Bu var olan zihniyeti kınıyoruz" dedi.

 

"Mücadelmizi Sürdüreceğiz"

 

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayfer Kordu, hiçbir zaman biat etmeyeceklerini vurgulayarak "AKP-MHP zulmünde boğulunuz diyoruz. Kadın, kimlik düşmanı politikalarına karşı Türkiye halklarıyla birlikte direnişimize devam edeceğiz. Seyit Rızalar gibi direneceğiz ve mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

 

"Faşizm Örgütlü Kesimden Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, hiçbir zaman mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak "DEM Parti olarak diyoruz ki, AKP-MHP iktidarı yıllardır tek adam rejimini inşa etmeye çalışıyor. Buradaki ablukayı dağıtmanın tek yolu var. Faşizm, Kobanê ve Gezi'de olduğu gibi örgütlü kesimden korkar. Birbirimize söz vermeliyiz ve örgütlenmeliyiz. Burada şu sözü veriyoruz: Mesele sadece kayyım değil, elbette ki seçme ve seçilme hakkı önemli. Ama arkasında yüzyıllık bir Kürt halkına dayatılan savaş politikası var. İşte bu yüzden mücadele sözü veriyoruz" dedi.

 

"Bu Sadece Kayyım Meselesi Değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Colamêrg'deki kayyım uygulamasına "Hukuki" dediğini anımsatan Çiçek, "Buradan Erdoğan'a sesleniyoruz, hadi ordan! 3 yıldır Sayın Öcalan'dan ses alamıyoruz. Kayyım "hukuki"dir diyenler, İmralı'da hukuku kaldırmış, emekçilerin hakkını, kadınların hakkını elinden almış. O yüzden kayyım sadece bir kayyım meselrsi değildir. Kayyım tüm yaşam alanlarımıza müdahaledir. Buna hayır demeliyiz" diye konuştu.

 

"Yaşasın Türkiye Ve Kürdistan Halkların Ortak Mücadelesi"

Kürt halkının her türlü bedeli ödediğini ama yolundan vazgeçmediğini ifade eden Çiçek "Tarih şahidimiz olsun. And olsun ki AKP-MHP faşizmi yok olana kadar halkların ortak mücadelesini vereceğiz. Biji berxwedana gelê Kürt. Faşizm en büyük korkusu farklı örgütlülüklerin bir araya gelmesidir. Esasında iktidar Kürt halkını zayıflatarak, Türkiye'deki solcuları da zayıflatmak istiyor. O yüzden onları da selamlıyoruz. Yaşasın Türkiye ve Kürdistan halklarının ortak mücadelesi" dedi.

 

Kayyım Protestosu Esenyurt Sokaklarında Devam Etti

Meydanda açıklamanın yapıldığı esnada halk birçok noktadan yürüyüşe geçti. "Kayyum Darbesine Hayır" tişörtlerini giren bir grup sloganlarla yürüyüşe geçtiği esnada polis önlerini kesti ve ablukaya aldı. Uzun süre burada bekletilenler gözaltına alındı.

Bir süre sonra başka bir grup yeniden "Kayyuma geçit yok", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Biji berxwadana Colemerg" sloganları atan çok sayıda kişi caddeyi trafiğe kapattı. Çöp konteynerlerinden sokakta barikat kurdu.

Yürüyüşe DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek ve İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz da katıldı. Bu sırada sivil polisler kitlenin arasına girerek slogan atanların videosunu çekmeye başladı. Çiçek, polislerin önüne geçerek çekim yapılmasını engellemeye çalıştı. "Öyleyse ben de sizi teşhir ederim" diyen Çiçek, sivil polislerin videosunu çekti.

 

Sivil Polis Gazetecileri Hedef Aldı

 

Mitingi takip eden gazetecileri ise sivi polisler hedef aldı. ETHA ve Evrensel muhabirlerinin çekin yapmasını engelleyemeyen polis video kayıt almaya başladı. Yürüyüşte gazetecilerin engellendiğini gören Cengiz Çiçek sivil polislere Siz gazetecilere karışamazsınız" diyerek tepki gösterdi. Sivil polisler bir süre sonra gazetecileri çekmeyi bıraktı.

Çiçek ve Kalmaz'ın da aralarında bulunduğu kitle uzun bir süre caddeyi trafiğe kapatarak yürüyüşü sürdürdü.

 

"Size Baş Eğmeyeceğiz"

Başka bir grup ise caddenin diğer tarafından yürüyüşe geçti. Kayyım atamasını protesto ederek halkı Kürt halkıyla dayanışmaya çağıran konuşmaların yapıldığı yürüyüşte polis gençlerin önüne kesti, gözaltına almak ve saldırmakla tehdit etti. "Kürt halkı Kürdistan'da her türlü saldırıya direnirken, baş eğmezken biz de sizin saldırılarınıza direneceğiz" yanıtı verilerek sloganlarla yürüyüş devam etti. Bir süre sonra bu kitle de yürüyüşü sonlandırdı.