“Hakkari İçin İstanbul Ayakta”

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine ilişkin “Hakkari İçin İstanbul Ayakta” şiarıyla 19.00’da Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aralarında Mücadele Birliği Platformu’nun da bulunduğu birçok farklı siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı açıklamada “Kayyum Defol” tişörtleri giyildi, “İrade Halkındır, Gasp Edilemez”, “Kayyumlar Gidecek Halkın İradesi Kazanacak”, “Kayyum Rejimine Son”, “Kayyuma Geçit Yok” dövizleri taşındı.

Sık sık “Bijî Berwxedana Colemêrg”, “Kayyumlar Gidecek Biz Kalacağız”, “Bijî Colemerg”, “Kayyumlar Bizi Yıldıramaz”, “Kurdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganlarının atıldığı açıklamada DEM Parti Gençlik Meclisleri de “Kayyımı Defet Sokağı Zapdet” pankartı açtılar.

Burada ilk sözü alan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, kayyumdan medet umanların darbeci olduğunun altını çizerek “Bu ülkede 25 yıldır tecrit var. İmralı’da tecrit uygulayarak istisna hukuk var ettiler. O hukukun içinde kumpas davalar yarattılar. Hakkâri Belediye Başkanını da kumpas davası ile görevden alıp kayyum atadılar. 12 Eylül Anayasası’na karşı çıkıyoruz diyorlar. Cunta anayasası ile 22 yıldır iktidar sürdürenler sivil anayasadan bahsediyorlar. Onların ne hukukla ne anayasayla alakası vardır. Cumhurbaşkanın hukuk dediği şey darbe hukuktur. Darbelere karşı yan yana gelme zamanı. Darbeciler gidecek, biz kazanacağız. Kürt düşmanlığına son vermek için Türkiye halklarının, soluksuz bırakılanların yan yana gelme zamanı. Ya demokratik cumhuriyet ya postal cumhuriyeti.” dedi.

“1 Mayıs Hepsini Alacağız” Platormu adına da bir konuşma yapılarak, 1 Mayıs sonrasında gözaltı ve baskınlarla tutsak edilen herkesin serbest bırakılması istendi, “Hakkari’yi de alacağız, 1 Mayıs’ı da alacağız, Taksim’i de alacağız” denildi.

Daha sonra KESK İstanbul Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, ortak basın açıklamasını okudu ve iktidarın ayakta kalabilmek için halkın iradesini gasp ettiğine dikkati çekti. Tosu, “Tek adam iktidarı, sandıkta kaybettiği kentlerde sahip olduğu devlet imkanların hukuksuzca kullanarak irade gaspı yoluna gitme tutumunu Wan’da hayata geçirmeyi başaramayınca, bu kez Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atayarak hukuksuzlukta sınır tanımıyor. Önce tek başına iktidar olma gücünü, ardından da birinci parti konumunu yitiren tek adam, tek partinin kayyum kararı sadece Hakkâri halkının değil, tüm Türkiye halklarının iradesine yönelik bir saldırıdır. 31 Mart yerel seçimlerinde AKP-MHP/Cumhur ittifakı ağır bir yenilgi almış, ezilen tüm emekçi halklarımız bu iktidara ‘artık yeter!’ demiştir.” dedi.

“Halkların seçilmişlerini tanımayanları biz de tanımıyoruz. Kendi iktidarını pekiştirmek için birçok kez değiştirdiği Anayasayı kendisi ihlal eden iktidar, tüm bunlara rağmen ‘yeni anayasa’ için destek isteyebilecek kadar da aymazdır! Darbecilere şapka çıkaracak uygulamalara imza atan tek adam iktidarının Hakkâri’de atadığı kayyum halklar nezdinde hükümsüzdür. Her fırsatta hukuku katleden ve halk iradesini gasp eden tek adam iktidarına karşı mücadeleyi yükselteceğiz” diyen Hüseyin Tosu, Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasının ardından kayyum yönetimini reddeden meclis üyelerinin bir deklarasyon yayınlayarak, yeni belediye eşbaşkanvekilini seçtiğini ve bu yolla iktidara hukuk dersi verdiğini vurguladı.

Hakkari Belediyesi’ne dönük kayyum kararı geri alınana dek mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Tosu, “Hukukun ayaklar altına alındığı, halkların en demokratik hakkının tek adamın kararı ile yok sayıldığı, işçilerin açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığı, emeklilerin ölüme mahkum edildiği, kadınların sokak ortasında katledildiği, yoksul çocuklarının cemaat yurtlarına mecbur bırakıldığı, dilimizin yok sayıldığı bir ülkede hiç birimizin yarını olmayacak bu karanlığa karşı ses olmak için Saraya karşı birleşmeye çağırıyoruz. Öğrencisiyle işçisiyle, köylüsü emeklisiyle, kadını genciyle, Kürt’ü Türk’üyle, Çerkez’i, Laz’ı, Alevisi, Sünnisiyle tüm ezilenler olarak haklarımız için, laiklik, bağımsızlık, barış ve demokrasi için saraya karşı halkların mücadele cephesini kurmaya çağırıyoruz” diyerek ortak mücadele çağrısı yaptı.

Basın açıklamasının bitirilmesinin ardından, “Nöbet Eylemi”ne geçildi. Nöbet eylemi her gün saat 19.00 ve 22.00 arasında Şişhane Meydanı’nda gerçekleştirilecek.