Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyım atanması DEM Parti Kadıköy ilçe örgütü tarafından Kadıköy iskele Meydanı'nda protesto edildi. Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine asla izin verilmeyecği vurgulanan açıklamada "Çizgimiz Van direniştir" denildi.

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyım atanmasına karşı protesto eylemleri bir çok kentte sokaklarda meydanlarda protesto edilmeye devam ediyor.

Bugün İstanbul'da DEM Parti Kadıköy ilçe örgütünün çağrısıyla aralarında Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Öğrenci Birliği'nin de bulunduğu devrimci örgütler, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

"Belediyeler Bizimdir Gasp Ettirmeyeceğiz" yazılı pankart açılan eylemde "Biji Berxwedana Colomêrg", "Diren Hakkari İstanbul Seninle", "Direne Direne Kazanacağınız" sloganları atıldı. İlk olarak DEM Parti Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Murat Kalmaz Kürtçe konuşarak Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyım atanmasına tepkilerini dile getirdi.Ardından İlhami Çelik basın açıklamasını okudu.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

İktidarın yıllardır Kürt halkı şahsında halk iradesini hiçe sayarak yasaları askıya aldığını fiili olarak OHAL yasalarını devreye koyduğunu. Kürtlerin seçme seçilme hakkını zorbalıkla elinden aldığını belirten Çelik "Kürtlerin kendini, kentini yönetmesine tahammül etmiyor.

Dün sabah Hakkâri Belediyesi Eşbaşkanımız Mehmet Sıddık Akış sahte bir iddianameyle Van’da gözaltına alındı. Belediyemiz polis zoruyla gasp edildi. Jet hızıyla yerine kayyım atandı. Bu bir kumpastır. İktidar yargı eliyle düzmece iddianamelerle belediyelerimizi işgal etti" dedi.

"Hakkâri Belediyemizi hedef alması siyasi darbedir. Seçim sonuçlarını yok saymadır. Halkın iradesini gasp etmedir. İktidar yıllardır şiddet yöntemlerinde ısrar ediyor. Kürtlerin en temel hakkı olan seçme ve seçilme hakkını tanımıyor. Buna rağmen partimiz Kürdistan halklarından aldığı ferasetle demokrasi kültürünü savunuyor.Mehmet Sıddık Akış milyonların meşru temsilcisidir." diyen Çelik bütün belediye eşbaşkanlarının halkın talebi, rızası ve onayıyla belirlendiğini söyledi.

Sadece yerel seçimlerde değil, aday belirleme sürecinde dahi milyonların iradesiyle belediye eşbaşkanları seçildiğini belirten Çekik "Bu nedenle Mehmet Sıddık Akış şahsında ve Hakkâri belediyesi özelinde gasp edilen milyonlarca Kürdün iradesidir. Mehmet Sıddık Akış milyonların meşru temsilcisidir. Gasp edilen Kürtlerin iradesidir. Gasp edilen Türkiye halklarının demokrasi ve barış talebidir. Gasp edilen demokrasidir. Gasp edilen meclis iradesidir Gasp edilen Halkın iradesidir. Bu bir kumpastır bu bir gasptır, talandır, halkın iradesini tanımamadır. Bu işgaldir" dedi.

Hem ön seçimde hem de yerel seçimlerde halkın büyük desteğiyle kazanan kişinin Mehmet Sıddık Akış olduğunu vurgulayan Çelik, "Seçilen İki belediye Eş Başkanlarımız M.Sıddık Akış ve Viyan Tekçe görevden alınarak Yerine kayyım atanan zat bir sömürge valisidir! İktidar kayyım rejimiyle sömürge valiliği geleneğini güncellemek istiyor. Sömürge valilerine bu topraklarda geçit vermeyeceğiz.Çizgimiz Van direnişidir, belediyeler bizimdir, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" diyerek kayyım atamasına karşı direnişi devam ettireceklerini vurguladı.

Çelik "Bin defa deneseniz de zor ve şiddet yoluyla ne halkımızın rızasını ne de onayını alabilirsiniz. Zor ve şiddet yoluyla irademizi teslim alamazsınız. İktidar benzer bir kumpası Van’da ortaya koydu ancak Van halkı görkemli bir direnişle faşizme geri addım attırdı. Çizgimiz Van direnişidir. Belediyeler bizimdir, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Belediyelerimizi savunacağız. Belediyelerimiz görkemli halk iradesinin yansıdığı alanlardır. Bu alanlara halk düşmanlarının zorbalıkla yerleşmesine asla izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

1979 Hilvan’ından bugüne halkın iradesini savunan belediye geleneğinin bugün de bu iradeye sahip çıkacağını, AKP’nin yerel işbirlikçileri, rantçı, talancı, gaspçı, kayyımların bir kez daha Kürdistan’da halk iradesini gasp etmesine izin vermeyeceğini söyleyen Çelik "Kadın düşmanı, demokrasi düşmanı ve halk düşmanlarını belediye yönetimlerine yerleşmelerine asla izin vermeyeceğiz" dedi.

"Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kurallarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarını AKP tanıyacak. AKP’nin sandık oyunlarına asla izin vermeyeceğiz.Halklarımız halk iradesini tanımayan faşist iktidarın kayyımlarını tanımıyor, tanımayacağız. Kayyımcı anlayışı kabul etmiyoruz, reddediyoruz ve direniyoruz. Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi şölenleriyle halkın iradesini tescilleyen geleneğimiz, görkemli bir direnişle belediyelerimizi savunacak. Sömürge valilerine ve faşist rejime geçit vermeyeceğiz. Darbecilere karşı çizgimiz Van direnişidir. Bütün halkımızı, demokrasiyi savunanları, kadınları gençleri, muhalefeti Hakkâri Belediyesinin gaspına karşı çıkmaya çağırıyoruz" diyerek tüm kamuoyuna Hakkari Belediyesine kayyım atanmasına katçı mücadele etme çağrısında bulundu.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız 

Çelik "Kürdistan’da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye’de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. AKP-MHP faşist rejimi ne doğudan yükselen güneşin doğuşunu ne de ülkemize baharın gelişini engelleyebilir" diyerek sözlerini tamamladı.

Siyasi parti temsilcileri de söz alarak Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Basın açıklamasından sonra Kadıköy sokaklarında sloganlarla kayyım atamasını protesto edenlere polis saldırdı. Gözaltına alınanlar olduğu belirtildi.