Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıdık Akış’ın tutuklanması ve belediye kayyım atanması karşı Hakkari başta olmak üzere bir çok kentte eylemler devam ediyor.

 

HAKKARİ

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıdık Akış’ın tutuklanması ve belediye kayyım atanması karşı Hakkari’nin birçok noktasında protesto eylemi düzenlendi. Esnafın kepenk kapattığı Hakkari’de gençler, yoğun polis ve asker ablukasına rağmen kent merkezi ve sokaklarında sloganlarla yürüyüş yaparak kayyım atamasına tepki gösterdi.

Gençler sık sık “Bijî Berxwedana Zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Siyasi Tutsaklar Onurumuzdur”, “Hakkari Kayyıma Mezar Olacak”, “Direne Direne Kazanacağız” Ve “Kurdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganları atarak yürüdü. Polisler, birçok noktada gençlere saldırdı. Gençler, mahalle aralarında barikatlar kurarak, taş ve sopalarla polis saldırısına karşılık verdi. Protestolar halkın katılımıyla kentin bir çok noktasında uzun süre devam etti.

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay ceza verilmesi üzerine kentte protestolar yayılırken DEM Parti Hakkari İl Örgütü binası önünde milletvekillerinin kayyım atamasına karşı tepkileri de sürüyor. Parti binasından çıkmaya çalışan milletvekillerine polisler engel oldu. Yaşanan tartışmanın ardından polisler, aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da olduğu gruba biber gazı sıktı. Parti binasındaki kitle, bunun üzerine polislere tepki gösterdi. Gerginlik, polisin yolu açmasıyla son buldu.

 

ADANA

DEM Parti, Adana’nın Ceyhan ilçesinde açıklama yaptı. Küçükkırım Mahallesi Çiftyol üzerinde yapılan açıklamada, "Belediyeler Bizimdir, Gaspa İzin Vermeyeceğiz" pankartı açıldı. DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, iktidarın halka karşı suç işlediğini söyledi.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Madenci Anıtı önündeki açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, "Belediyeler Bizimdir Gaspa İzin Vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Sık sık “Colamêrg Wan Olur Kayyum Yok Olur” Ve “Bijî Berxwedana Gelê Kurd” sloganları atıldı. Kitle, polis engeline rağmen DEM Parti Ankara İl Örgütü binasına kadar sloganlarla yürüdü.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, iktidarın "düşman hukuku" uyguladığını söyledi. Kanat, "Eşbaşkanımıza verdiğiniz özel sipariş cezayı da tanımıyoruz. Tanımayacağız. Akış onurumuzdur. İrademizdir. Ona sonuna kadar sahip çıkacağız” diye konuştu.

Kanat, "Demokratik siyasette ısrar eden Kürt siyasetçilerin başına nice çoraplar ördünüz, rehin aldınız, yüzlerce yıl cezalara çarptırdınız. Kürt halkı ve onun öncüsü olan siyasiler bütün bu baskılara rağmen demokratik siyasette ısrar ediyorlar. Bunun kıymetini bilin. Barış, diyalog ve müzakere çağrısı yapan bir belediye eşbaşkanımız daha mahkum etmemizin size, bu coğrafyaya, halklarımıza kazandıracağı bir şey yok. Artık yeter" ifadelerini kullandı.

 

DERSİM

Dersim’in Pulur (Ovacık) ilçesinde DEM Parti binası önünde açıklama yapıldı. DEM Parti Pulur ilçe yöneticisi Hasan Akkuş, “Belediyeler bizim irademizdir. Gasp edilen belediyelerimizi geri almak için nöbet eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

İZMİR

Özgür Kadın Hareketi (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile Sosyalist Meclisler Platformu (SMF), Eski Sümebank önünde sesiz oturma eylemiyle kayyım atama kararını protesto etti. DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın'nın yanı sıra çok sayıda eyleme katıldı. Eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartları açıldı.

 

DEM Parti İzmir İl Örgütü yöneticilerinden Hacay Yılmaz, kayyımı kabul etmediklerini vurguladı. Yılmaz, "Başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların iradesine darbedir. Bu darbeye karşı İzmir'de adalet nöbetine başladık. Bu darbeye sessiz kalmayacağız” dedi.

Kitle yapılan yarım saatlik oturma eyleminin ardından alkışlarla dağıldı.

Oturma eylemi, yarın da aynı saatte devam edecek.

 

MUĞLA

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri, belediye meydanında açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin açıklamada, “Belediyeler Bizimdir, Gaspa İzin Vermeyeceğiz” pankartı açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde açıklama yapan DEM Parti Bodrum ilçe Eşbaşkanı Hülya Bayar, AKP iktidarının kayyım atayarak, Kürt halkının iradesini hiçe saydığını söyledi. Bayar, “Kürtlerin seçme seçilme hakkını zorbalıkla elinden alıyor. Kentini yönetmesine tahammül etmiyorlar. Çizgimiz Wan direnişidir. Belediyelerimizi savunacağız. Bu alanlara halk düşmanlarının zorbalıkla yerleşmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

ANTEP

DEM Parti, Antep merkez, Şehitkamil ile Şahinbey ilçe örgütleri Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı "adalet nöbeti" başlatıldığını duyurdu. Parti ilçe binalarında başlatılan nöbetlere partililerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Şehitkamil ilçe binası önünde yapılan açıklamada konuşan DEM Parti Dîlok İl Eşbaşkanı Hacer Ayhan, "DEM Parti olarak kayyım gaspını kabul etmeyeceğimizi bulunduğumuz her alanda demokratik mücadelemizden geri durmayacağımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

Şahinbey ilçe binası önünde yapılan açıklamada konuşan ilçe Eşbaşkanı Mustafa Tunç, "Halklarımız kayyım uygulamasını kabul etmediğini sandıkta göstermiştir. Türkiye 8 yıldır siyasi darbelerle yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu anlayış, bugün bir kez daha düşmanca yönünü Kürt halkının iradesi üzerinden göstermiştir" diye belirtti.

 

İSTANBUL

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Meclisi, Beyoğlu’nda bulunan HDK Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Çok sayıda sanatçı, müzisyen ve tiyatrocu açıklamaya katıldı.

Kürtlerin 8 yıllık kayyım siyasetine karşı son seçimlerde iradelerine sahip çıktıkları ifade edilen açıklamada “Mevcut iktidarın ilk önce Van’da kendi hukukunu bile hiçe sayarak mazbata vermeme yolunu seçmiştir. Başta Van halkı olmak üzere tüm halkımız onurlu ve direngen tavrı sisteme geri adım attırmıştır” denildi. 10 yıl önce açılmış dava dosyası gerekçe gösterilerek Hakkari Belediye Eşbaşkanı Sayın Mehmet Sıddık Akış’ı gözaltına alıp 19 yıl 6 ay ceza verip belediyeye kayyım atanmasına tepki gösterilen açıklamada "Bu zihniyet Kürt kültürüne, diline, kadına, öz iradeye, topyekun Kürt halkına düşmandır. Edirne’den Hakkari’ye tüm demokrat, aydın, yazar ve sanatçılarımızı bu faşizan tutumu ve Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu haksızlığa susmak ortak olmaktır. Kayyım sanatın düşmanıdır. Kayyım faşizmdir, kayyım darbedir” denildi.