< İstanbul'da Hakkari Kayyım Ataması Protestosu, Çok Sayıda Gözaltı

Hakkari Belediyesine kayyım atanması İstanbul'da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Şişhane Meydanı'nda protesto edildi. Eylemde kayyımlara karşı dayanışma ve ortak mücadele vurgusu yapıldı.. Eylemin ardından sloganlarla İstiklal Caddesi'ne yürüyüş yapmak isteyen çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Hakkari'de 'nin (DEM Parti'nin kazandığı belediyeye kayyum atanması ve belediye eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması Şişhane Meydanı'nda İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi. "Belediyeler Bizimdir, Gasba İzin Vermeyeceğiz", "Kayyuma Geçit Yok, İrademize Sahip Çıkıyoruz" pankartları açılan eyleme, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri, sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, AKP'nin DEM Parti'nin belediyelerine kayyum atarak siyasi bir darbe gerçekleştirdiğini söyledi. Kobanê davasının bir başka darbe olduğunu söyleyen Hatimoğulları, uydurulmuş bir sahte iddianameyle belediye eş başkanı hakkında dava açıldığını belirtti.

"Masumiyet karinesi gereği bir kişi hakkında karar oluşana dek belediyeye kayyım atanamaz. Ama onların derdi kayyım atamak olduğu için arkadaşımız gözaltına alındığı zaman Hakkari Valisi kayyım olarak atanıyor" diyen Hatimoğulları, iradelerinin gasp edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Kayyum atamalarına rağmen halkın Erdoğan'a biat etmediğini söyleyen Hatimoğulları, "Burada olan bütün devrimci demokratik kurumlarla beraber faşizme karşı omuz omuza diyoruz" dedi. Kayyumun AKP için bir sermaye alanı olduğunu belirten Hatimoğulları, "Kürdistan'daki belediyeleri, Hakkari'deki belediyeyi rant alanına çevirmek istiyorlar. Borçsuzken kayyım atadıkları Hakkari Belediyesinin şu anki borcu 315 milyon. Bununla hiçbir hizmet yapılmamış değerli Türkiye halkları. Bunu kayyım atadıkları vali yapmış. AKP'nin yandaşı 2-3 aileye parayı paylaştırmak üzere, kendi yandaşlarına peşkeş çekmek üzere kayyım atıyorlar. O nedenle bütün Türkiye halkları bilsin ki onların isnat ettiği hiçbir gerekçe doğru değildir. Bütün halklar olarak, bütün demokratik güçler olarak bu kayyım darbesine karşıyız. Bu darbenin 12 Eylül askeri cunta rejiminden farkı yoktur. AKP darbecidir. MHP darbecidir. Saray darbecidir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu darbe karşısında demokratik haklarımızı ve mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Birlikte dayanışarak kazanacağız, faşizme karşı mücadele ederek kazanacağız" dedi.

Çok sayıda siyasi parti temsilcisi de söz alarak kayyum darbesine karşı olduklarının altını çizdi. Eylem boyunca, "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Direne Direne Kazanacağız", "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", "Kayyıma Geçit Vermeyeceğiz", "Biji Berxwedana Colemerg" sloganları atıldı.

Eylemin ardından sloganlarla İstiklal Caddesi'ne yürümek isteyen kitle polis tarafından ablukaya alınırken, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.