< "72 Yaşındaki Hasta Tutsak Çam Çıplak Arama İşkencesi Nedeniyle Tedavi Olamıyor"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 634. F Eyleminde Batman Beşiri T Tipi Kapalı Zindanı'nda tutuklu bulunan 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın çıplak arama işkencesi nedeniyle tedavi olamadığını belirterek bir an önce serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu bu hafta 634. eyleminde hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın sağlık durumuna dikkat çekti. Basın açıklamasını okuyan Sibel Çapraz zindsnlarda artan hak ihlalleri ve ağır tecrit uygulamalarının sağlığını ve yaşamını tehdit etmeye devam ederken, infazda eşitlik ilkesine aykırı karar ve uygulamalarla hasta ve bakıma muhtaç tutsakların arasında dahi ayrımcılık yapıldığını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar gereğince, 28 Şubat davası sanıkları hastalık ve kocama gerekçesi ile kalan cezaları affedilerek serbest bırakılırken, Mehmet Emin Çam ve yüzlerce hasta, engelli, yaşlı tutsağın bu haktan yararlandırılmadıklarını, sağlık ve yaşam hakları riske atıldığını vurguladı.

Sağlık hakkı ihlalleri yanında, zindanlarda kötü muamele ve işkence iddialarnın devam ettiğne ve şüpheli ölümlerin kayda geçtiğinr dikkat çeken Çapraz, "Nitekim; 12 Mayıs 2024 günü Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutulan 20 yaşındaki Reber Soydan, şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetmiştir. Hapishane yetkilileri, tekli hücrede tutulan Reber Soydan’ın ailesine, “hücresinde kendini asarak intihar etti” demiştir. Reber Soydan’ın ailesi ise ölümü şüpheli bulduğunu belirterek İnsan Hakları Derneği’ne başvurmuştur" diyerek şüpheli ölümlerin arttığını söyledi.

Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruyucu önlemleri almak zorunda olan devlet yetkilileri, sorumluluklarını yerine getirmedikleri için ve ayrımcı uygulamaları nedeniyle, tutsakların sağlığını ve yaşamını kaybetmesinden birinci dereceden sorumlu olduklarını vurgulayan Çapraz, zindanlarda yaşama risk oluşturacak uygulamalardan derhal vazgeçilmesi, tutsak ve insan haklarına uygun tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Çapraz halen Batman Beşiri T Tipi Kapalı Zindanı'nda tutulmakta olan 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın sağlık durumu hakkında bilgiler paylaştı.

"Hasta mahpus Mehmet Emin Çam; Beyin tümörü, Yüksek Tansiyon, Börek kisti ve prostat hastası olup, el ve ayaklarda uyuşma, yürüme güçlüğü, her iki kulakta cihaz gerektirir boyutta duyma kaybı yaşamaktadır. Kişisel bakımını başkalarının yardımı ile gerçekleştirebilen Çam’ın düzenli ve yeterli bakım, kontrol ve tedavi altında tutulması gerekmektedir.

2012 yılında açılan davada verilen cezanın kesinleşmesi üzerine, 14 Mart 2022 günü tutuklanan ve hapishane koşulları nedeniyle sağlık durumu hızla bozulan Çam’ın eşi Nisan ayı başında yaptığı açıklamada:; "Eşimin duyma kaybının ilerlediğini, kullandığı cihazın da etki etmediğini, hastalıkları nedeniyle koğuş arkadaşlarının bakımına muhtaç hale geldiğini, çamaşırlarının dahi koğuş arkadaşları tarafından yıkandığını, hiçbir işini kendisinin yapamadığını, el ve ayaklarının uyuştuğunu, yürümekte güçlük çektiğini, kendinde olmadığını öğrendim' demişti.

15 Mayıs günü komisyonumuza bilgi veren kızı ise ; 'Babam 72 yaşında , 9 yıl ceza verildi. 14 Mart 2022'de tutuklandı. 1 Nisan 2022 tarihinde Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Babam şu an cezaevinde; dışardayken beyninde ur, böbreğinde kist, gözlerinde astigmat ve miyop vardı. Cezaevinde yeni hastalıklar oluştu. Her iki kulağında işitme kaybı gelişti ve her iki kulağına da cihaz takıldı ama cihaza rağmen duymakta zorlanıyor. Ayrıca 8 Mayıs’ ta görüşen avukatına babam; ‘10 gündür prostat sorunum başladı, revire gittim hap yazıp gönderdiler, verdikleri ilaçları kullanıyorum ve günde 10 defa lavaboya gidiyorum. Böbrek sorunum da var ve bütün ağrılar birleşiyor, dayanamayacak duruma geliyorum. İlaçlar da artık etki etmiyor. Babam sol kol ve sol bacakta hissizleşme gibi vücut fonksiyonlarını etkileyen bir dizi hastalıkla da mücadele ediyor. Babamla iki hafta önceki görüşmemizde ise ‘seni hastaneye götürüyorlar mı’ diye sordum. Bana “Kızım ben hastaneye gitmek istemiyorum, gitmeme kararı aldım. Ağız içi araması ve çıplak aramadan kaynaklı gitmek istemiyorum” dedi. 72 yaşındaki bir insanın bu kadar hastalıklarına rağmen hala dört duvar arasında tutulması insani ve vicdani bir durum değil. Ailesi olarak Adalet Bakanlığı’na çağrımız şudur: ‘bir an önce cezaevlerindeki hasta ve yaşlı insanlarımız için bir süreç başlatılmasını istiyoruz. Babam gibi hasta ve yaşlı insanların yerleri yurtları beli olup herhangi bir yere gitme ya da kaçma durumları olmadığı gib,i adli tutuklulara tanınan hakların babam gibi mahpuslara da tanınmasını talep ediyoruz' diyerek babasının hastaneye gidemediğini ve tedavi olamadığını aktardı."

Çapraz, 72 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Çam ve zindanda tedavileri yapılamayan tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.