< "Soma'yı Ne Unuturuz, Ne De Unuttururuz"

'İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Soma Katliamının yıldönümünde Süreyya Operası önünde basın açıklaması düzenledi.

"Soma Katliamı 10. Yılında. Açlık, Yoksulluk, Ölüm Kader Değil, Mücadeleyle Değiştireceğiz" yazılı pankart açılan eyleme, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu çok sayıda kurum katıldı. Eylemde 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüme iradesi gösterdiği için tutuklanan 50 devrimcinin selamlanmasıyla başladı. Basın metnini okuyan Meliha Kayacı, 10 yılın adaletsizlikle dolu geçtiğini belirterek. "Soma'da ve genel olarak madencilik alanında en vahşi çalışma ve sömürü koşullarını yaratan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini hiçe sayan, güvencesiz ve taşeron çalıştırmayı kural haline getiren iktidar ve sermaye bu katliamın sorumlularıdır" dedi.

 

"Katliamın Sorumlusu Patron İşletme Yetkisiyle Ödüllendirildi"

Kayacı, iktidarın katliama ilişkin sorumluluğunun hesabını vermekten kaçtığını, katliamın "kader, fıtrat" denerek açıklandığını, üst düzey kamu görevlilerinin sorumluluğunun üstünün örtüldüğünü dile getiren Kayacı, "Maden patronları hakkında açılan davalarda adaletsizlik sürdürüldü. Hiçbir kamu görevlisinin yargılanmasına izin vermeyip korudular. Nisan 2019'da madeni işleten, katliamda sorumluluğu olan maden patronu cezaevinden çıkarıldı, bir yıl sonra ise infaz düzenlemesi ile diğer sanıklar da tahliye edildiler. Dava cezasızlıkla kapatıldı. O maden patronuna, adeta ödül gibi, maden işletme yetkisi geri verildi" dedi.

 

"Cezasızlık Politikaları Sonucu İşçi Katliamları Devam Etti"

Soma davası avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay'ın keyfi bir biçimde tutsak edildiğini hatırlatan Kayacı, "TKİ Soma'da yeni maden sahalarını ihaleye açarken bir yandan da kendi işletmesindeki ocakları özelleştirmeye devam etti. İktidarın cezasızlık politikası işçi katliamlarında esas sorumlu olan sermayedarları koruyup aklıyor. Bu politikalar sonucu benzer işçi katliamları devam etti" dedi. Kayacı, şöyle devam etti: "Adalet mücadelemiz aileler, avukatlar, emekçiler, ezilenler olarak sürüyor, sürecek. Soma'yı ne unuturuz, ne de unuttururuz. Katliamlar karşısında iktidarın ve sermayenin cezasızlık çarkını kıracak, birleşik mücadeleyi büyüterek hesap soracağız." Eylem boyunca, "Soma'yı unutma unutturma", "Kaza, kader değil bu bir katliam" sloganları atıldı.