< İsrail'in Soykırımına Karşı Her Yer Filistin Her Yer Direniş"

 

Siyonist İsrail devletinin Gazze ve Refah'da Filistin halkına yönelik soykırım saldırısı Filistin'e Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısıyla Tünel Meydanı'ndan yürüyüşle Şişhane Meydanı'na gelinerek burada basın yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Tünel Meydanı'nda toplanılarak "İsrail Kanlı Elini Refah'tan Çek Gazze'ye Özgürlük Soykırımı Durduralım", "İrail, NATO, ABD Yenilecek" yazılı pankartlar açılan eylemde "Filistin'e Özgürlük", "İsrail'le Askeri Ekonomik Anlaşmalara Son", "Özgür Filistin", * Gözler Refah'ta 1400000 Filistinli Soykırımcı İsrail'in Ölüm Tehdidi Altında" yazılı dövizler ve Filistin bayrakları taşındı. Tünel'den Şişhane Meydanı'na sloganlarla yürünerek Şişhane Meydanı'nda Filistin ezgileri ve marşları dinlendi.

Basın açıklamasını Metni Yasemin Çoban, Dila Ak, Fatma Şekeroğlu okudu.

 

"İsrail’in 76 Yıllık Amacı: Filistin’i Filistinlilerden Arındırmak"

Bu sabah İsrailli yerleşimcilerin Ramallah'ın kuzeyindeki Al-Mughayyir köyünde zeytin ağaçlarını ve tarım ürünlerini ateşe verdiğini, Karanlıkta göğe yükselen ateşlerin İsrail’in 7 Ekim’den beri şiddeti tırmanan, utanmaz saldırganlığının yeni bir simgesine döndüğünü belirten Çoban şöyle devam etti:

"Biz korkunç haberlere sadece uyanıyoruz ve tanıklık ediyoruz. Filistin halkı ve Gazze ise bu şok ve dehşet saldırısını bizzat yaşıyor. İşgal devleti, bir işgalcinin yapacağı yaşama düşman her şeyi teker teker yapıyor

Bir halka mensup olanları öldürüyor.Bir halkın bütünüyle ya da kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağını hesaplayarak yaşam şartlarını kasten değiştiriyor; Bir halkın içinde doğumları engellemek amacıyla önlemler alıyor; Bir halkın çocuklarını zorla bir başka gruplara ve bölgeler nakletmeye çalışıyor. İsrail’in 76 yıllık amacı bu: Filistin’i Filistinlilerden arındırmak."

"Neden bir soykırımla karşı karşıya olduğumuzu on binlerce ölü açıklamıyorsa anlamak için zeytinliklerin yakılmasına bakın. Hala ikna olmayanlar daha yakından baksınlar" diyne Çoban, Filistin'in, Filistinlilerden, Filistinli çocuklardan, insanların hatıralarından, hafızalarından, tapu kayıtlarından, silinmek istendiğini belirtti.

 

"Yok Edilmek İstenen Filistin'in Tarihi, Kültürü ve Sosyal İlişkilerinin Bütünü"

Bunun kökleri yıllara dayanan bir soykırım olduğunu belirten Çoban, İsrail'in saldırılarının sonuçlarını ise şöyle sıraladı:

"Gazze’de bebek ölümleri, Gazze’de kadınların ve yaşlıların öldürülmesi, Gazze’de ekolojik bir yıkımın ve tüm canlı yaşamının nefes almasının engellenmesi, yıkılan binalar, yok edilen tarihi doku, mimari eserler, canavarca saldırılan sanat, kadim kültürel zenginlik, yok sayılan hukuk, siyaset, yapılan işkenceler, öldürülen gazeteciler, uluslararası gözlemciler, imha edilen hastaneler, hastane enkazları altında can veren doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları, vurulan ambulanslar, gençlerin sığınıklardan başını çıkartmasına izin vermeyen aralıksız bombardımanlar, suyun kullanımının ve denize ulaşımın engellenmesi, şiirin, şarkıların, edebiyatın kökünün kazınmaya çalışılması, Filistin halkının kadim varlığına dair bütün belgelerin, bilgilerin, tapu sicillerinin, nüfus kayıtlarının ve bölge hafızasının tümüyle silinmesi… bu liste çok uzun. Tamamlanması imkânsız olsa da belgelenmesi bir zorunluluk. Çünkü yok edilmeye çalışılan, Filistin tarihi ve sosyal ilişkilerinin bütün."

 

"İsrail'e En Ağır Boykotu Uygulayın Tecrit Edin"

Şimdi Refah’a yönelik kanlı adımların soykırım girişiminin yeni bir evreye bürünmesi anlamına geldiğini ifade eden Çoban, bu soykırım girişiminin durmak zorunda olduğunu vurgulayarak "Gazze’nin takati kalmadı, aylardır direniyor, bu kural tanımaz işgal, hemen durmak zorunda. İsrail, hemen ateşi kesmek zorunda" dedi.

Tüm dünyaya , İsrail’in ateş kesmesi için derhal en ağır yaptırımların ve en ağır boykotu uygulama ve İsrail’i tecrit etme çağrısında bulanan Çoban, İsrail'in saldırılarının sıradan bir saldırı olmadığını vurguladı.

 

"İsrail Refah'tan Döndğrlmezse Katliamın Boyutları Korkunç Olacak"

600 bini çocuk 1 milyon 400 bin kişinin Refah’ta köşeye sıkıştırıldığını İsrail'in savaş kabinesi Refah’ı şimdiye kadar Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı tırmandırmakla tehdit ettiğini söyleyen Çoban "Gerçeklere bir bakalım, Daha neyi tırmandıracak İsrail? İsrail son 8 ayda Gazze’de 14 bin 500’ü çocuk olmak üzere 34bin 789 Filistinliyi öldürdü. Saldırıların sonucunda 8 binden fazla insan kayıp. 7 Ekim’den beridir süren katliamların bir başka sonucu da 78 bin 204 kişinin yaralanmış olması. İşte İsrail Refah’tan geri döndürülemezse bu katliam korkunç boyutlara sıçrayacak" dedi.

 

"İsrail Devleti Desteği Olmazsa Bu Kanlı Saldırıları Yapamaz"

İsrail devletinin bir seri katilden tek farkı, onun cinayetlerini tüm dünyanın gözünün içine baka baka işleme cüreti göstermesinde. Bu cüretin kaynağının biliyoruz. Başta ABD olmak üzere İsrail’e askeri ve ekonomik destek veren batı bloğu devletleri ve bölgede yer alan iktidarlar. Bu destek olmazsa İsrail’in bu kanlı saldırıları olamaz.

Tüm dünyanın bu gerçeği bildiği için, İsrail’i ve bu işgal devletiyle işbirliği içindeki kendi iktidarlarına karşı ayağa kalktığını ifade eden Çoban "Refah'taki durum dehşet verici. İsrail ordusu Refah'ın doğusunun boşaltılmasını emretti ve hemen ardından sivillerin evlerini, uluslararası kuruluşların binalarını, dükkanları ve bombalamaya başladı.

Salı günü İsrail, Mısır'la olan Refah sınır kapısının “operasyonel kontrolünü” ele geçirdiğini açıkladı: Filistinlilerin çıkışına ve sağlık ekiplerinin girişine izin vermiyor. Üstelik bu, çıkışın ve girişin yapılabileceği tek yoldu" dedi.

Filistin halkına yönelik saldırılara ve yardımların engellemesine, Filistin halkının sürekli olarak yer değiştirmek zorunda bırakılmasına değinen Çoban İsrail’in saldırılarına karşı öğrencilerin Columbia Üniversitesi başlayan eylemlerinin 45 eyalet ve 140 üniversiteye, Avrupa'nın ise tamamına yayıldığını söyleyen Çoban eylemlerin Lübnan, Hindistan, Hollanda'ya yayıldığını hatırlattı.

 

"Filistin’i Dünyadan Silmek İstediler, Tüm Dünya Filistin Oldu”

Bu eylemlerin hepsinin işgal devletini suçüstü yakalama eylemleri olduğunu ve İsrail suçüstü yakalandığı için süren eylemler olduğunu belirten Çoban "Perşembe akşamı Malmö’de gerçekleştirilen Eurovision şarkı yarışmasına, tüm itirazlara rağmen İsrail’in katılması üzerine Malmö sokaklarını dolduran ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 40 bin kişi İsrail’i protesto ederken 'Filistin’i dünyadan silmek istediler, tüm dünya Filistin oldu: yazan bir pankart da taşıyorlardı. Malmö’deki arkadaşlarımızın yazdığı gibi “Filistin’i dünyadan silmek istediler, tüm dünya Filistin oldu” dedi.

Filistin tarihinin yok edilmek istendiğini ama tarihi Filistin direnişinin İsrail karşısında asla boyun eğmeyerek tarihe damgasını vurduğunu vurgulayan Çoban. Bizler bu direnişin yanındayız, herkesi bu direnişin yanında olmaya çağırıyoruz. İktidarı İsrail’le tüm ikili anlaşmaları hemen şimdi kesmeye ve bir daha bu işgal devletiyle ilişki kurmamaya çağırıyoruz. Siz ilişki kurdukça onlar Refah’a saldırmak için güç buluyor" dedi. Çoban Filistin halkına yönelik soykırımın önlenmesi için taleplerini ise şöyle sıraladı "Gazze’de acil ateşkes istiyoruz.

İsrail güçleri Refah’tan hemen defolmalıdır.

İsrail soykırım suçundan yargılanmalıdır.

Uluslararası Ceza Mahkemeleri derhal Netahyahu ve savaş kabinesi üyeleri hakkında soykırım ve savaş suçlarından tutuklanması için karar almalıdır. ABD soykırıma verdiği destek için ayrıca suçlanmalıdır."

 

"15 Mayıs Nakba ve Küresel Eylem Gününe Çağrı

Bir çok ülkede öğrenci intifadası yanına işçi örgütlerini de katarak küresel intifadayı büyütme çağrısında bulunduğunu, 15 Mayıs'ın Nakba Günü olduğunu ve küresel eylem günü ilan edildiğini belirten Çoban, "Türkiye’de de üniversitelerde ve gençler arasında Gazze için bir hareketlenme başladı. Bu hareketlerin daha güçlü ve yaygın bir direniş örgütlenmesine dönüşmesini de umuyoruz" diyerek

Çarşamba günü Eminönü Büyük Postane önünde Nakba eyleminde buluşma çağrısında bulundu.

Bir süre Filistin ezgilerinin dinlenmesinin ardından "Her Yer Filistin Her Yer Direniş" sloganıyla eylem sona erdi.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.